Zrób to śniadanie po kolacji, by rano cieszyć się jego smakiem

Łukasz Piątek

Opracowanie Łukasz Piątek

Śniadanie nie jest najważniejszym posiłkiem dnia, ale to nie oznacza, że powinniśmy z niego rezygnować. Zdarza się jednak, że poranne przygotowanie się do wyjścia do szkoły lub pracy sprawia, że brakuje nam czasu na zjedzenie posiłku, który dostarczyłby nam witamin i mikroelementów. Dlatego śniadanie warto przygotować po kolacji – jakkolwiek dziwnie by to nie brzmiało.

Owsianka z owocami to jeden z lepszych wyborów śniadaniowych
Owsianka z owocami to jeden z lepszych wyborów śniadaniowych123RF/PICSEL

Nie masz czasu na zrobienie sobie śniadania? Niestety poranne rytuały jak m.in. higiena osobista, prasowanie koszuli i pakowanie niezbędnych rzeczy, które zabieramy do szkoły lub pracy, sprawiają, że bardzo często rezygnujemy z jedzenia śniadania.

Okazuje się, że wystarczy minimum wysiłku, by taki posiłek spokojnie spożyć przed wyjściem z domu, a kluczem do sukcesu jest poświęcenie zaledwie kilkudziesięciu sekund podczas poprzedzającego wieczoru.

Kiedy i jak zrobić zdrową i smaczną nocną owsiankę?

Twoje zdrowe i smaczne śniadanie, na którego zjedzenie nie braknie ci rano czasu, nazywa się  "nocną owsianką". Tak - na pierwszy rzut oka wydaje się to nielogiczne, ale już wyjaśniamy, w czym rzecz.

Otóż nocna owsianka to posiłek przygotowany wieczorem, by do rana nabrał odpowiedniej konsystencji i był gotowy do spożycia. Gwarantujemy, że jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż kilkadziesiąt sekund twojego cennego czasu.

Przygotowanie nocnej owsianki zajmuje kilkadziesiąt sekund
Przygotowanie nocnej owsianki zajmuje kilkadziesiąt sekund123RF/PICSEL

Nocna owsianka na śniadanie - przepis

Do przygotowania nocnej owsianki potrzebujemy:

  • 40 g płatków owsianych
  • kefir
  • dowolne kawałki owoców i orzechów
  • miód

Przygotowanie nocnej owsianki:

  1. Do miseczki wsyp płatki owsiane, zalej je kefirem i dokładnie wymieszaj. 
  2. Słoiczek z płatkami i kefirem schowaj na noc do lodówki. Przez ten czas płatki nasiąkną kefirem i po kilku godzinach będzie można cieszyć się ich doskonałym smakiem i konsystencją
  3. Rano wyjmij słoiczek z lodówki, dodaj kilka ulubionych owoców i orzechów oraz odrobinę miodu. Gotowe! 
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas