Zimowe warzywa w roli głównej


W kuchni "Dzień Dobry TVN" Andrzej Polan pokazał, jak przygotować smakowite potrawy z zimowych warzyw.

Na stole pojawiły się m.in. krokiety z ziemniaków, buraki w cieście oraz pietruszka z kurczakiem, pory i pieczarki.

Pietruszka z kurczakiem, porem i pieczarkami

300 ml śmietany 36 proc.
200 g pieczarek
100 g klarowanego masła
4 piersi z kurczaka
4 korzenie pietruszki
4 żółtka
2 pory
sól, pieprz
natka pietruszki

Ciasto buraczane

300 g sera mascarpone
200 g mąki pszennej
150 g wiśni w syropie
150 g cukru
100 g orzechów włoskich
100 ml oleju
100 ml maślanki
50 g kakao
3 jajka
1 op. mrożonych buraków puree
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
cukier waniliowy

Krokiety z ziemniaków, salatka z sera feta i warzyw

300 g sera feta
200 g kukurydzy z puszki
200 g fasolki szparagowej
50 g czarnych oliwek bez pestek
1 kg gotowanych ziemniaków
4 żółtka
2 pomidory
2 czerwone cebule
skórka z cytryny
bułka tarta
olej do smażenia
świeża kolendra
olej rzepakowy
pieprz, sól

Agencja TVN/-x-news
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas