Ziemniaki dla całej rodziny

Ziemniaki to jedne z najbardziej popularnych warzyw w wielu polskich domach. By nie traciły swoich cennych właściwości odżywczych warto wiedzieć, jak je gotować.

Ziemniaki są doskonałym źródłem witaminy C
Ziemniaki są doskonałym źródłem witaminy C123RF/PICSEL

Te 3 zasady podpowiedzą, co zrobić, by zachować w ziemniakach jak najwięcej cennych wartości.    

1. Ziemniaki są doskonałym źródłem witaminy C. Dlatego jeśli zamierzasz je ugotować, najlepiej zalej je wrzątkiem a posól pod koniec gotowania.  

2. Nie obieraj ziemniaków "na zapas" tylko zaraz przed gotowaniem. Gdy leżą długo w wodzie, witamina C zostaje z nich wypłukana.  

3. Możesz zachować cenne właściwości tych warzyw jeśli ugotujesz je w mundurkach, na parze, albo upieczesz w piekarniku.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas