Ziemniaczane kładzione

W przepisach kuchni polskiej znajdziemy dużo dań z kluskami. Dziś polecamy "kładzione ziemniaczane". Smakują doskonale!

Składniki

  • 1 kg ziemniaków,
  • 30 dag mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 2 średnie cebule,
  • 15 dag kiełbasy,
  • olej np. rzepakowy,
  • sól,
  • pieprz.

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie dodaj jajko oraz mąkę, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Masa powinna być dosyć gęsta, by kluski nie rozpadły się podczas gotowania. Gdyby była zbyt rzadka można dodać trochę więcej mąki. W garnku zagotuj wodę, a gdy zacznie wrzeć lekko ją posól i dodaj 1 łyżeczkę oleju.

Reklama

Masę ziemniaczaną nabieraj łyżką maczaną za każdym razem we wrzątku i powstałe w ten sposób kluski wrzucaj partiami do wody. Gotuj 10-15 min od czasu do czasu mieszając, by się nie posklejały. Wyjmij je łyżką cedzakową na talerz.

W międzyczasie, gdy kluski się gotują, na oleju zeszklij pokrojone w piórka cebule. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę, smaż 5-7 min, od czasu do czasu mieszając. Kluseczki przełóż na talerze, na wierzch dodaj cebulę z kiełbasą.

Rada: Kluski można podać od razu po odcedzeniu. Jeśli jednak chcesz je wykorzystać później, to trzeba je przepłukać zimną wodą i dobrze osączyć. Można je później odgrzać znów wrzucając na wrzątek - na ok. 1 min - albo odsmażyć czy zagrzać w sosie.

Dowiedz się więcej na temat: kluski

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje