Zaskakujące fakty dotyczące jedzenia

Jedzenie jest częścią naszego życia. Codziennie o nim myślimy codziennie je zjadamy i nie możemy funkcjonować bez niego. Jedzenie dostarcza nam niezbędnych substancji odżywczych, dzięki którym nasz organizm może przeprowadzać złożone procesy utrzymujące nas przy życiu. Ale czy dobrze znasz produkty spożywcze i wiesz o nich już wszystko? Przekonaj się. Prezentujemy najciekawsze fakty dotyczące jedzenia.

jedzenie
jedzenie© Photogenica

Kolor papryczki chili nie ma nic wspólnego z jej ostrością

papryczki
© Photogenica

Miłośnicy ostrych potraw nie zawsze  zdają sobie sprawę z tego, że kolor papryczki chili nie ma nic wspólnego z jej  ostrością. Wydawać by się mogło, że czerwony kolor oznacza, że papryczki są ostrzejsze. W rzeczywistości liczy się jednak rozmiar, a nie kolor. Im mniejsza papryczka, tym ostrzejsza. Nawet zielone papryczki są bardzo ostre. Jeżeli chcesz wybrać łagodniejszą, wybierz tę większą. Pamiętaj również, aby dokładnie oczyścić miąższ z pestek.

Banany przyciągają komary

Komary są prawdziwa zmorą lata. Atakują nas, gryzą i pozostawiają po sobie swędzące bąble. Jeżeli szukasz sposobu na to, żeby się ich pozbyć, zwróć uwagę na to co je przyciąga. Jeżeli niedawno zjadłeś banana, musisz liczyć się z tym, że komary będą zlatywać się do ciebie szczególnie licznie. Nie do końca wiadomo co dokładnie je tak przyciąga, jednak miłośnicy bananów muszą wybrać, ulubione owoce lecz walka z plagą komarów, czy rezygnacja z bananów i spokój z komarami.

Zdrowe, dojrzałe awokado szybko ciemnieje

awokado
© Photogenica

Kupiłeś awokado, rozkroiłeś je, a po minucie ściemniało? Nie przejmuj się. Nie oznacza to, że owoc był zepsuty czy zaczął gnić. Zdrowe, dojrzałe awokado może ściemnieć po przekrojeniu w kilka chwil. Jeżeli chcesz temu zapobiec, spróbuj skropić pokrojone awokado odrobiną soku z cytryny. Dzięki jej dodatkowi zarówno samo awokado jak i dipy przygotowane na jego bazie pozostaną apetyczne.

UWAGA! Nie powinno się podawać awokado zwierzętom, a w szczególności ptakom. Bez względu czy są to ptaki dzikie czy hodowlane, awokado jest dla nich bardzo trujące. Już niewielka jego ilość może spowodować zatrucie zwierzaka, a w cięższych przypadkach nawet jego śmierć.

Dwie różne wody mineralne nigdy nie będą miały tego samego składu

picie herbaty
© Photogenica

Wydaje ci się, że nie ma znaczenia jaką wodę mineralną wybierzesz w sklepie, w końcu woda to woda? Niestety nie jest to prawda. Woda oczywiście jest taka sama, ale zawartości poszczególnych minerałów są charakterystyczne dla danego źródła. Warto zwrócić uwagę na składy wszystkich wód mineralnych dostępnych w sklepie i wybrać tę, której skład jest najbardziej optymalny. Nie jest również prawdą, że wodę mineralną możesz zastąpić wodą z kranu. Zazwyczaj nie posiada ona  minerałów, a przede wszystkim, może zawierać chlor, różne substancje uzdatniające lub nawet bakterie pochodzące z sieci wodociągowej. bakterie mogą znajdować się również w twoim kranie, a przecież nie chcesz ich pić. Nie pij więc wody bezpośrednio z kranu, a jedynie wcześniej przegotowaną i ostudzoną.

Nigdy nie pij herbaty, która nie jest świeżo parzona

Jeśli przygotowałeś herbatę, musisz wypić ją na świeżo. Nie powinno się pić herbaty, która od dłuższego czasu leży niewypita. Taki napój podrażnia ścianki żołądka. Może prowadzić to do problemów z trawieniem,  powodować bóle żołądka i mdłości.

Kostka gorzkiej czekolady przed jedzeniem zmniejsza apetyt

gorzka czekolada
© Photogenica

Chcesz zmniejszyć apetyt? Wystarczy przed posiłkiem zjeść kostkę dobrej jakości gorzkiej czekolady. Dzięki czemu znacznie szybciej poczujesz się nasycony i będziesz potrzebować znacznie mniej pokarmu. Ta sztuczka jest szczególnie przydatna gdy jesteś szczególnie głodny. Wówczas mamy tendencję do przejadania się. Czekolada pomoże zmniejszyć apetyt.

Kapusta kiszona pomaga schudnąć

Jeżeli zależy ci, aby zrzucić zbędne kilogramy, zjedz kapustę kiszoną. Jej kwasowy odczyn prawie dwukrotnie przyspiesza przetwarzanie tłuszczów. A to z kolei pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Warto więc wprowadzić ją do swojej diety.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas