Zapiekanka góralska

Poznaj góralską wersję zapiekanki.

Składniki

  • 6 ziemniaków
  • 6 dużych pieczarek
  • po 1 strąku czerwonej, zielonej i żółtej papryki
  • 20 dag żółtego sera
  • 15 dag kiełbasy
  • 15 dag boczku
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • pęczek natki pietruszki
  • papryka w proszku
  • sól, pieprz

Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach. Po wystudzeniu obrać, pokroić w plasterki. Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na łyżce oleju. Cebulę pokroić w krążki. Papryki pozbawić nasion, pokroić w słupki. Ser żółty grubo zetrzeć. Natkę pietruszki posiekać. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę. 

Reklama

W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układać warstwami: ziemniaki, pieczarki, kiełbasę z boczkiem i cebulę. Przykryć warstwą sera wymieszanego z natką i papryką. Zapiekać 20 minut w 180°C.

Życie na Gorąco
Dowiedz się więcej na temat: zapiekanka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje