Zachowaj dobry smak

Produkty, z których przygotowujesz posiłki dla malca, muszą być zawsze świeże i zdrowe. Dlatego powinnaś odpowiednio je przechowywać.

Dlaczego nie należy trzymać pomidorów razem z sałatą? Do jakiego naczynia trzeba przesypać kaszkę? Na której półce w lodówce powinno się kłaść żółty ser? Jak długo można przechować soczek dla maluszka? Warto poznać odpowiedź na te (tylko z pozoru banalne) pytania. Właściwy sposób przechowywania żywności nie tylko wpływa na jej walory smakowe, ale także na wartość odżywczą - a w efekcie na zdrowie malucha (pozwoli mu uniknąć np. dolegliwości żołądkowych). Główne informacje na temat przechowywania danego produktu znajdziesz na etykiecie. Resztę wiedzy musisz zdobyć sama. Chętnie ci w tym pomożemy. Oto nasz krótki przewodnik po sposobach przechowywania rożnego rodzaju produktów spożywczych.

Reklama

Pyszności ze słoiczka

Zawsze staraj się kupować produkty z odległą datą ważności - to gwarantuje ich świeżość. Miejsce, w którym będziesz je trzymać, nie powinno być nasłonecznione ani położone blisko źródła ciepła (np. przy kaloryferze). Najlepiej, aby było suche, w miarę chłodne i ciemne - wybierz więc szafkę w zacienionym rogu kuchni. W takich warunkach słoiczki mogą postać nawet kilkanaście miesięcy. Po otwarciu zupki czy deserku, słoiczek trzymaj wyłącznie w lodówce, jednak nie dłużej niż 48 godzin. Po tym czasie, nawet jeśli danie nie zostało zjedzone, należy je wyrzucić. Staraj się nie podgrzewać od razu całego opakowania, tylko tyle, ile dziecko zje. Nie karm też maluszka bezpośrednio ze słoiczka - lepiej przełóż porcję zupki do miseczki,

a resztę schowaj do lodówki. Wraz ze śliną do potrawy mogą dostać się różne bakterie, które wpłyną na szybsze psucie się jedzenia. Takie same zasady obowiązują również przy przechowywaniu soczków. Do kubeczka wlewaj tylko tyle, ile maluch wypije. Resztę soku przetrzymuj w lodówce, jednak nie dłużej niż 48 godzin. Fabrycznie zamknięte butelki możesz ustawić w szafce.

Zdrowe obiadki własnej roboty

Najlepszym sposobem przechowywania własnoręcznie przygotowanych posiłków jest ich pasteryzowanie i zamrażanie. Pasteryzowane potrawy (powinnaś je gotować co najmniej 10 minut), możesz trzymać w lodówce 3-4 dni. Zamrożone porcje przecierów warzywno-mięsnych i warzywnych przechowuj nie dłużej niż dwa tygodnie, a przeciery warzywne z dodatkiem mleka - do miesiąca.

Kasze, kaszki, herbatki

Produkty te powinny stać w chłodnym, suchym oraz zacienionym miejscu. Kasze dobrze jest trzymać w szczelnie zamykanych pojemnikach. Rozpoczęty produkt najlepiej zużyć w ciągu dwóch tygodni (dłużej przechowywana kaszka "złapie" wilgoć). Podobnie należy zadbać o herbatki granulowane dla dzieci. Należy trzymać je w temperaturze pokojowej, aby herbatka nie wietrzała, po każdym skorzystaniu trzeba dokładnie zamknąć opakowanie. Jeśli będziesz pamiętać o tych prostych zasadach, otwartą herbatkę możesz stosować nawet przez 6 miesięcy.

Dobra woda zdrowia doda

Pamiętaj, by nie trzymać plastikowych butelek na słońcu (ciepło powoduje namnażanie się bakterii), lecz w chłodnym, ciemnym miejscu (np. szafce). Wodę butelkowaną przechowuj zgodnie z zaleceniami producenta, mówiącymi o przydatności produktu do spożycia. Po otwarciu powinna stać w lodówce (np. na drzwiach chłodziarki) nie dłużej niż 24 godziny.

Dowiedz się więcej na temat: jaja | przechowywać | świeżość | smak

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje