Wymazuje widoczne oznaki starzenia, działa antyseptycznie. Dereń jadalny – jesienny król przetworów

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Dereń jadalny zachwyca morzem kwiatów już wczesną wiosną. Na jego owoce trzeba jednak poczekać do lipca, choć specjaliści doradzają, by z ich zrywaniem wstrzymać się jeszcze do października. Tym sposobem zyska czas na wygrzanie się w ciepłych promieniach słońca, a nawet może delikatnie przemarznąć podczas pierwszych chłodnych nocy. Takie owoce skumulują w sobie najwięcej smaku, który uwolni się w apetycznych przetworach.

Owoce derenia sprawdzą się w okresie jesienno-zimowym. Warto włączać je do diety
Owoce derenia sprawdzą się w okresie jesienno-zimowym. Warto włączać je do diety123RF/PICSEL

Właściwości derenia jadalnego

Choć mają niewiele miąższu, owoce derenia jadalnego zachwycają soczystością. Zawierają w sobie ok. 7-9 g cukrów prostych (w 100 gr owoców), kwasów organicznych i garbników. To właśnie te ostatnie odpowiadają za nieco cierpkawy smak. Regularne ich spożywanie dostarcza organizmowi m.in. wapnia, żelaza, magnezu, potasu, miedzi i manganu.

Dereń obfituje także w karoteny, polifenole i witaminę C. W 100 gramach owoców znajdziemy jej nawet 200 mg. Wysoka zawartość tego składnika oraz żelaza pomaga w prawidłowym dotlenieniu organizmu. Miąższ skrywa także prowitaminę A, dobroczynnie działającą na włosy, skórę oraz paznokcie. Uważa się ją za silny antyoksydant, zapobiegający stresowi oksydacyjnemu, przyspieszającemu procesy starzeniowe.

Domowa konfitura z derenia

Owoce derenia wyśmienicie smakują na surowo lub w przetworach
Owoce derenia wyśmienicie smakują na surowo lub w przetworach123RF/PICSEL

Z wyglądu przypomina nieco żurawinę w słoiku. Słodko-kwaśna konfitura przygotowana z owoców derenia bardzo rzadko przybiera mocno żelową konsystencję. Niewielkie owoce derenia jadalnego skrywają w sobie bogactwo witaminy C, minerałów i antyoksydantów. Świetnie sprawdzają się użyte do przygotowania konfitury wzbogacającej dania mięsne oraz desery.

Składniki:

  • 2 kg świeżych owoców derenia,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 kg cukru białego.

Przygotowanie:

  1. Dojrzały dereń dokładnie myjemy, a następnie przechodzimy do drylowania. W kolejnym kroku do garnka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia i dosypujemy cukier.
  2. Mieszankę wody i cukru gotujemy do momentu uzyskania klarownego syropu. Do mikstury dodajemy dereń, zagotowujemy i podgrzewamy na niewielkim ogniu przez 5 minut.
  3. Po upływie wyznaczonego czasu ściągamy garnek z palnika, odstawiamy na bok i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie do naciągnięcia na minimum 1 dzień.
  4. Kolejnego dnia wykładamy owoce do rozgrzanego garnka i smażymy na małym ogniu do momentu, aż dereń stanie się szklisty. W trakcie podgrzewania mieszamy całość kolistymi ruchami.
  5. Gorącą konfiturę przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem, pozostawiając je do wystudzenia.

Dereniówka - nalewka dziadka

Gęsta i esencjonalna nalewka z owoców derenia to jeden z bardziej popularnych polskich trunków. Dereń jadalny jest doskonałym źródłem witamin i minerałów, które w procesie fermentacji oddaje do powstającego alkoholu. Wystarczy jeden kieliszek nalewki w jesienne lub zimowe dni, by ekspresowo rozgrzać się po długim spacerze.

Składniki:

  • 2 kg świeżych owoców derenia,
  • 1 kg cukru białego,
  • 1 l spirytusu 96%,
  • 1 litr wódki 40%.

Przygotowanie:

  1. Owoce dokładnie wypłukujemy pod zimną i bieżącą wodą, a następnie przesypujemy je do dużego słoja. Zalewamy wódką oraz spirytusem, zakręcamy i pozostawiamy w chłodnym miejscu na ok. 6 tygodni.
  2. W trakcie tego okresu co kilka dni potrząsamy słojem, by przyspieszyć zachodzący w środku proces fermentacji.
  3. Po upływie sześciu tygodni odcedzamy alkohol i przelewamy go do osobnego naczynia. Pozostałe w słoju owoce zasypujemy cukrem. Teraz pozostaje uzbroić się w cierpliwość i poczekać do pełnego rozpuszczenia składnika.
  4. Po kilku dniach zlewamy syrop do czystego słoika, dolewamy do niego wcześnie uzyskany roztwór alkoholu i dokładnie mieszamy.
  5. Gotową dereniówkę przelewamy do mniejszych butelek lub ozdobnych karafek i przechowujemy w zaciemnionym miejscu.

Dereniowy kompot

Kompot z derenia świetnie smakuje zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno
Kompot z derenia świetnie smakuje zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno123RF/PICSEL

Delikatnie kwaskowaty i szczypiący w język kompot z derenia to domowy napój, który świetnie smakuje nie tylko na ciepło, ale także podany z kostkami lodu. Zawiera sporą dawkę witaminy C, która nie tylko pobudza naturalną odporność i wspomaga zwalczanie infekcji, ale także przeciwdziała rozwojowi anemii.

Składniki:

  • 1 kg owoców derenia,
  • 200 g cukru białego,
  • 750 ml przefiltrowanej wody.

Przygotowanie:

  1. Umyte owoce umieszczamy w czystym i wyparzonym słoiku.
  2. Wodę wlewamy do garnka, wsypujemy cukier i doprowadzamy do wrzenia.
  3. Gotujemy przez 10-15 minut do powstania gęstego syropu.
  4. Tak przygotowaną mieszanką zalewamy owoce, a następnie szczelnie zamykamy słoik.
  5. Na tym etapie możemy zapasteryzować przetwór lub postawić go do góry dnem, by zakrętka mocno się zassała.
„Ewa gotuje”: Koperek w słoikuPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas