Wspólne śniadanie każdego dnia

Dobrze skomponowane śniadanie jest bardzo ważne i od niego powinno się zaczynać każdy dzień. Według 31 proc. badanych mam to często także jedyny moment, gdy cała rodzina może być razem. Jednocześnie jednak, aż 17 proc. respondentek twierdzi, że w ciągu tygodnia, w ich domach nigdy nie jada się wspólnie o poranku. Co niepokojące, jedną z przyczyn – zaraz po braku czasu – jest niechęć dzieci do tego posiłku (13 proc.). Tymczasem nikt, a przede wszystkim najmłodsi, nie powinni pomijać go w codziennej diecie. Zwłaszcza, że przyrządzenie wartościowego śniadania jest łatwiejsze niż nam się wydaje.

Polacy nie chcą jadać śniadań
Polacy nie chcą jadać śniadańmateriały prasowe

Na pytanie czy od poniedziałku do piątku jada się w ich domach śniadania całą rodziną zdecydowanie twierdząco odpowiada zaledwie 14 proc. badanych matek. W większości domów należą one do rzadkości i jadane są najwyżej 3 lub mniej razy w tygodniu (53 proc.). Natomiast w aż 17 proc. domów, rodzinnych, porannych posiłków w ciągu tygodnia nie jada się wcale.

Jak twierdzą respondentki, najczęściej na przeszkodzie staje brak czasu - wskazuje tak aż 75 proc. badanych. Tymczasem rola pożywnego śniadania w codziennej diecie jest bardzo istotna. To ono zapewnia nam siły i energię do działania przez najbliższe godziny. Warto zatem zadbać o to, by cała rodzina zjadła je codziennie. Zwłaszcza, że przygotowanie wartościowego posiłku wcale nie musi być pracochłonne ani skomplikowane. Poza tym, to właśnie chwile przy stole mogą nam pomóc zaoszczędzić czas - to doskonały moment na dobre rozplanowanie pozostałej części dnia.

Pomysłem na pełnowartościowe śniadanie, którego zrobienie nie wymaga wiele czasu, a które przypadnie do gustu całej rodzinie, jest miska ulubionych płatków. Nie ma nic prostszego niż zalanie ich mlekiem lub jogurtem i dodanie garści orzechów czy świeżych owoców. Ważne, by postawić na produkty wysokiej jakości, takie jak np. Lubella Corn Flakes Kakao i Miód. To płatki stanowiące nowatorskie połączenie aż 3 składników: złocistej kukurydzy, prawdziwego kakao DecoMorreno i naturalnego miodu. Zapewniają codzienną porcję istotnych dla organizmu minerałów: żelaza, fosforu, manganu i miedzi. Dostarczają także cennego błonnika. Dzięki temu mamy pewność, że rodzinny posiłek będzie nie tylko smaczny, ale i pożywny, a my zyskamy cenne minuty, by dłużej cieszyć się rodzinnym porankiem.

Kakaowo-miodowe placki kukurydziane

Prosty przepis na dobre śniadanie
Prosty przepis na dobre śniadaniemateriały prasowe

Przygotowanie

100 g płatków Lubella Corn Flakes Kakao i Miód wymieszać w połowie szklanki mleka. Szklankę mleka zagotować i dodać płatki. Po przestudzeniu dodać dwa żółtka, waniliowy serek homogenizowany, cukier, łyżeczkę masła, pół szklanki mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i lekko wymieszać z resztą masy. Smażyć na rozgrzanym oleju.

Placki można podawać na wiele sposobów. Można jeść same, z cukrem pudrem albo ze śmietaną i owocami.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas