Wspaniały tort śmietankowo-pomarańczowy

Taki tort smakuje wyśmienicie. Do masy można dodać kawałki pomarańczy albo galaretkę pomarańczową rozpuszczoną w mniejszej ilości wody, niż podaje przepis i pokrojoną na mniejsze cząstki.

Składniki na 15 porcji:

Ciasto:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • sól

Reklama


Masa:

  • 1 l soku pomarańczowego
  • 3 torebki budyniu waniliowego
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 500 ml śmietanki kremówki

Dekoracja:

  • plasterki pomarańczy
  • czekolada


Sposób przygotowania:

1. Żółtka utrzeć z cukrem, białka ubić na pianę ze szczyptą soli. Żółtka wymieszać z aromatem i proszkiem do pieczenia, a potem z obiema mąkami. Dodać ubite białka, ostrożnie wymieszać. Piec 40 minut w temp. 175°C.

2. Połowę soku zagotować z cukrem waniliowym. W reszcie soku rozpuścić budyń, wlać do gotującego się soku. Zagotować razem, ciągle mieszając, by nie porobiły się grudki. Połączyć z połową ubitej śmietanki.

3. Ciasto przekroić na 2 części, przełożyć masą. Wierzch i boki posmarować pozostałą śmietanką. Udekorować plastrami pomarańczy i startą czekoladą.

Dowiedz się więcej na temat: tort

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje