Wiosna na talerzu

Dłuższe dni, więcej słońca na dworze, a w nas coraz więcej energii. To niewątpliwe oznaki wiosny, na którą tak czekaliśmy. Kochamy ją za radość i lekkość, jaką ze sobą niesie – mamy więcej ochoty na to, by być aktywnymi, zdejmujemy ciepłe warstwy ubrań, uśmiechamy się coraz szerzej. Wraz z wiosną mamy też zwykle ochotę na zmianę diety. Oczywiście na lżejszą! Doskonałym pomysłem, aby to postanowienie zrealizować, jest wprowadzenie sałatek na nasze talerze. Na słodko lub wytrawnie. Ze świeżymi, sezonowymi warzywami i owocami, z makaronem, a nawet z rybą. Ile pomysłów, tyle możliwości!

Sałatka z makaronem i szynką parmeńską może być ozdobą każdego stołu
Sałatka z makaronem i szynką parmeńską może być ozdobą każdego stołumateriały prasowe

Przez kilka zimnych miesięcy musieliśmy szukać dodatkowych źródeł ciepła. Ubieraliśmy się na cebulkę, odkręcaliśmy kaloryfery, a organizm domagał się większej porcji energii. Teraz, gdy powitaliśmy wiosnę, możemy wreszcie cieszyć się lekkością. Zakładamy lżejsze ubrania, wystawiamy twarz do słońca i coraz więcej czasu spędzamy na świeżym powietrzu. Aktywność co prawda wzmaga apetyt, ale jednocześnie chcemy, by także nasze codzienne menu stało się lżejsze. Dlatego właśnie królową wiosennej diety powinna zostać sałatka.

Tęcza kolorów, tysiące możliwości

W ogrodach i na sklepowych półkach pojawiają się już pierwsze świeże owoce i warzywa. Na naszych talerzach wkrótce zagości tęcza barw i aromatów. Różowo-białe rzodkiewki, zielone szparagi i sałata, pomidory czy ogórki - nie sposób wymienić wszystkiego, co oferuje natura. Warto natomiast z tego korzystać i czerpać jak najdłużej, zanim znów nastaną chłodne dni, a wraz z nimi skończą się sezonowe produkty. Zwłaszcza, że owoce i warzywa dostarczają nam wielu cennych składników odżywczych. Są też źródłem niewyczerpanej inspiracji do tworzenia lekkich, pełnych witamin sałatek.

To proste danie może przybrać wiele niezwykłych lub przeciwnie - zupełnie prostych form. Wszystko zależy od tego, na co mamy ochotę, a czasem po prostu od tego, co mamy w lodówce. Pyszną sałatkę można bowiem przyrządzić nawet z minimalnej ilości składników. Wystarczy np. makaron, pomidor, kilka listków świeżej bazylii i odrobina oliwy. Możliwości jest tyle, ile pomysłów w naszych głowach. Do tego wiele rodzajów sosów - z kwaśną cytryną, wyrazistą musztardą, słodkim miodem lub aksamitną oliwą. Albo nawet ze wszystkim razem.

Makaron - jeszcze więcej inspiracji

Dojrzewające w słońcu, świeże owoce i warzywa zapewnią bogactwo kolorów, smaków i aromatów. Świetnym ich uzupełnieniem w wiosennej sałatce będą natomiast makarony, które dostarczą nam dodatkowo porcję energii. To szczególnie ważne, zwłaszcza teraz, gdy coraz więcej czasu spędzamy aktywnie na dworze, ciesząc się słońcem.

Podobnie jak natura oferuje bogaty wybór świeżych produktów, tak makarony - swoimi kształtami - dają nam dodatkowo tysiące inspiracji do stworzenia wiosennej sałatki. Długie wstążki, eleganckie kokardki, drobne łazanki, wesołe świderki i muszelki - ile kształtów, tyle pomysłów na lekkie dania z ich udziałem. Oprócz łatwości przygotowania, sałatki z makaronem mają także tę zaletę, że sprawdzają się w wielu okolicznościach. Są doskonałe zarówno jako rodzinny posiłek, jak i szybka przekąska. Łatwo je zabrać ze sobą do pracy lub na piknik. Świetnie sprawdzą się także jako doskonały dodatek podczas wspólnego grillowania ze znajomymi, których zaskoczyć możemy np. ciekawą propozycją z zakręconych, makaronowych uszek, połączonych z wędzonym pstrągiem i nowalijkami. Z kolei menu wykwintnego przyjęcia czy uroczystości rodzinnej urozmaicą eleganckie łazanki z szynką parmeńską i wiosennymi szparagami.

Sałatki z makaronem to także idealne danie dla dzieci, które często za nim przepadają. Dodając kolorowe, soczyste owoce lub pachnące warzywa do ulubionych makaronów, możemy podać dziecku jego codzienną porcję witamin i dobrej energii, którą z większą chęcią spałaszuje.

Żeby nasze wiosenne sałatki były smaczne i pięknie prezentowały się na talerzach, powinniśmy zadbać o to, by powstały z wysokiej jakości składników. Wybierajmy więc tylko świeże, jędrne i dojrzałe warzywa i owoce. Zwróćmy też szczególną uwagę na pozostałe dodatki, np. rybę czy mięso.  Z kolei w przypadku makaronów warto sięgnąć po te od Lubelli. Powstają z najwyższej jakości pszenicy, której specjalny proces mielenia i suszenia powoduje, że są odpowiednio twarde, a zarazem doskonale sprężyste. Po ugotowaniu, nie sklejają się i zachowują piękny kolor. Swoim pysznym smakiem świetnie uzupełnią świeżość dojrzałych, sezonowych warzyw i owoców, a tworząc z nimi kolorową mieszankę kształtów zachęcą do skosztowania wiosennych specjałów. Dzięki obecności makaronów w lekkich sałatkach zyskamy energię i będziemy mogli w pełni cieszyć się urokami wiosny.

INTERIA/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas