Wigilijna sałatka
Śledzie, buraki i ziemniaki to klasyczne, bardzo apetyczne połączenie. Charakteru całości dodają ogórki kiszone. Sałatkę można układać warstwowo lub wymieszać składniki,
1.Śledzie moczymy w wodzie przez godzinę, wymieniamy wodę na świeżą i moczymy kolejną godzinę.
2. Ziemniaki i buraki gotujemy do miękkości w dwóch osobnych garnkach. Ziemniaki w osolonej wodzie. Ugotowane studzimy.
3. Namoczone śledzie kroimy w paski, przestudzone ziemniaki kroimy w kostkę, buraki ścieramy na dużych oczkach tarki.
4. Jajka gotujemy na twardo i bardzo drobno kroimy.
5. Jabłka, cebulkę i ogórki kroimy w kostkę.
6. Jabłka, ziemniaki, ogórki łączymy w miseczce z majonezem, doprawiamy sokiem z połówki cytryny oraz solą i pieprzem. Na wierzchu sałatki układamy naprzemiennie śledzie i rozdrobnione jajka, całość posypujemy startym serem i dekorujemy zieleniną, chłodzimy.