Wigilijna sałatka

Śledzie, buraki i ziemniaki to klasyczne, bardzo apetyczne połączenie. Charakteru całości dodają ogórki kiszone. Sałatkę można układać warstwowo lub wymieszać składniki,

Uczta dla oka i dla podniebienia
Uczta dla oka i dla podniebienia123RF/PICSEL

1.Śledzie moczymy w wodzie przez godzinę, wymieniamy wodę na świeżą i moczymy kolejną godzinę.

2. Ziemniaki i buraki gotujemy do miękkości w dwóch osobnych garnkach. Ziemniaki w osolonej wodzie. Ugotowane studzimy.

3. Namoczone śledzie kroimy w paski, przestudzone ziemniaki kroimy w kostkę, buraki ścieramy na dużych oczkach tarki. 

4. Jajka gotujemy na twardo i bardzo drobno kroimy.

5. Jabłka, cebulkę i ogórki kroimy w kostkę. 

6. Jabłka, ziemniaki, ogórki łączymy w miseczce z majonezem, doprawiamy sokiem z połówki cytryny oraz solą i pieprzem. Na wierzchu sałatki układamy naprzemiennie śledzie i rozdrobnione jajka, całość posypujemy startym serem i dekorujemy zieleniną, chłodzimy.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas