Ważne kasze

Kasze to zdrowe źródło energii dla dzieci. Zawierają duże ilości węglowodanów złożonych, więc na długo dadzą maluchowi uczucie sytości.

Kasze - źródło witamin i mikroelementów
Kasze - źródło witamin i mikroelementów 123RF/PICSEL

Poza tym, ziarna zbóż, z których powstają kasze, mają wiele cennych składników, witamin, minerałów i błonnika, wspomagającego pracę przewodu pokarmowego. Dlatego produkty te warto na stałe wprowadzić do menu malca.

Oto kasze, które możesz podawać dziecku w drugim roku życia:

● jaglana: naturalnie bezglutenowa, lekkostrawna, bogata w mikroelementy (magnez, wapń, żelazo), witaminy i białko.

● gryczana: zawiera białko, cenne kwasy tłuszczowe, magnez, wapń i inne mikroelementy.

● jęczmienna: najgrubsza to pęczak, drobniejsza - mazurska lub perłowa. Jęczmień zawiera sporo witaminy PP, potas i magnez.

● pszenna: z tego zboża wytwarzane są kasza manna oraz kuskus - obydwie o bardzo wysokiej zawartości glutenu.

● kukurydziana: drobna, bezglutenowa i wyjątkowo smaczna.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas