Warzywne pierożki gyoza

W ten smaczny sposób możecie zwiększyć spożycie warzyw wśród małych dzieci. Jeśli spodziewacie się gości wegetarian, podajcie te pierożki ładnie ułożone na półmisku.

Składniki na 4 porcje

  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 75 g kapusty, drobno posiekanej
  • 75 g marchwi, startej
  • 5 świeżych grzybów shiitake bez trzonów lub pieczarek, drobno posiekanych
  • 45 g niry (chińskiego szczypiorku) lub szczypiorku czosnkowego, szczypiorku zwykłego lub szalotek, drobno posiekanych
  • 2 dymki, drobno posiekane
  • 2 łyżki oleju rzepakowego, z pestek winogron lub oliwy z oliwek extra virgin
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 24 krążki ciasta na pierożki gyoza
  • sól morska

Składniki na dip

  • 50 ml sosu sojowego light lub o obniżonej
  • zawartości soli
  • 50 ml octu ryżowego
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego
  • 225 ml wody
  • shichimi togarashi lub musztarda do podania (opcjonalnie, dla dorosłych)

1. Gotuj kaszę przez 30 minut lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu, do miękkości. Odsącz i odstaw. Włóż kapustę, marchew, grzyby, szczypiorek i dymki do dużej miski i dopraw dużą szczyptą soli. Zmieszaj składniki dłońmi.

Reklama

2. Postaw wok lub patelnię o grubym dnie na dużym ogniu. Gdy się nagrzeje, zmniejsz ogień na średni, dodaj łyżkę oleju i obracaj wok, by się natłuścił. Wrzuć warzywa i wymieszaj je łopatką. Smaż, mieszając, przez 5 minut. Wyłącz gaz, dodaj kaszę, i potrząśnij, by składniki się wymieszały. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.

3. Napełnij małą miseczkę wodą. Na środku każdego krążka ciasta kładź łyżeczkę nadzienia, po czym lekko umocz palec w misce z wodą i przesuń nim po wewnętrznej krawędzi krążka, co nada ciastu lepkość, by można było zalepić pierożek.

4. Złóż krążek na pół, krawędzią do góry. Delikatnie ściskaj brzegi od prawej do lewej strony, by zamknąć pierożek, ściskając i przekręcając krawędź co 5 mm ku sobie, by stworzyć wzór w kształcie zygzaka. Odłóż pierożek na przygotowaną blachę karbowaną krawędzią do góry i przykryj wilgotną ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Powtórz te kroki z pozostałymi krążkami i farszem.

5. By przygotować dip, wymieszaj sos sojowy, ocet i olej w małej miseczce. Odstaw.

6. Postaw na dużym ogniu dużą patelnię, wystarczająco głęboką, by zmieściły się pierożki. Wlej pozostałą część oleju. Gdy będzie gorący, zmniejsz ogień do minimum i włóż pierożki zlepioną stroną do góry. Smaż je bez przykrycia przez 4 minuty, aż staną się lekko brązowe od spodu.

7. Wlej na patelnię 225 ml wody. Przykryj naczynie i gotuj pierożki na parze na średnim ogniu przez 8-10 minut, dodając po trochu wody, jeśli zajdzie taka potrzeba, lub do czasu, gdy krawędzie pierożków staną się przejrzyste, podstawy brązowe i chrupiące, a woda odparuje. Podawaj z dipem.

WSKAZÓWKA: Zamiast smażyć pierożki, możesz umieścić je na 15 minut w garnku do przyrządzania potraw na parze bądź gotować je na parze w mikrofalówce przez 5 minut lub do czasu, aż farsz będzie gotowy.

Przepis pochodzi z książki "Zdrowy jak japońskie dziecko"

materiały prasowe
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia japońska

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje