Wartościowe buraczki

Są smaczne, delikatnie słodkie, nie uczulające i mocno zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej. Maluszek znajdzie w nich potas, żelazo, wapń, magnez, witaminę C, kwas foliowy i pektyny.

Buraki wspomagają procesy krwiotwórcze
Buraki wspomagają procesy krwiotwórcze 123RF/PICSEL

Jako składnik zupki buraki można podawać już niemowlętom po 6.-7. miesiącu życia.

Dla brzdąca pod koniec 1. roku z buraków warto przygotować barszcz czysty lub ukraiński (z innymi warzywami).

Maluch na pewno polubi także jarzynkę z ugotowanych i startych buraczków.

Dodatek soku z cytryny nie tylko poprawi jej smak, ale też zapewni intensywny kolor.

Niektóre dzieci lubią też sok z buraków, uznawany za środek wspomagający procesy krwiotwórcze.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas