W PRL-u jedli ją robotnicy. Teraz wróciła do łask za sprawą genialnego przepisu

Łukasz Piątek

Opracowanie Łukasz Piątek

Za sprawą mody, a być może z uwagi na tęsknotę do zamierzchłych czasów, coraz chętniej sięgamy po dania niezwykle popularne w PRL-u. Jednym z nich jest przez wielu zapomniana zupa ogonowa, którą kilkadziesiąt lat temu chętnie serwowano na niemal każdej domówce. Z pewnością warto przypomnieć sobie smak tej aromatycznej zupy, zwłaszcza kiedy sięgniemy po sprawdzony przepis.

Zupa ogonowa może być pyszna, jeśli przygotujemy ją wedle sprawdzonego przepisu
Zupa ogonowa może być pyszna, jeśli przygotujemy ją wedle sprawdzonego przepisu123RF/PICSEL

Zapomniane danie PRL-u

Zupa ogonowa, nazywana potocznie "ogonówką" była w czasach PRL bardzo popularnym daniem, głównie wśród klasy robotniczej. Szara rzeczywistość Polski Ludowej sprawiła, że nasza gastronomia musiała przez kolejne lata nadrabiać stracony czas, z czym poradziła sobie doskonale, o czym świadczą przyznawane naszym rodzimym restauracjom gwiazdki Michelin.

Zupa ogonowa przez długi czas uznawana była za posiłek niezbyt wykwintny, ale za to treściwy, dzięki któremu można było napełnić żołądek, zgodnie z zasadą - zjeść i zapomnieć. Jednak specjaliści od sztuki kulinarnej są zdania, że ogonówka to zupa z wielkim potencjałem, ale żeby nadać jej pełnowartościowy i ciekawy smak, należy stosować się do kilku wskazówek.

Zupa ogonowa była bardzo popularna w czasach PRL
Zupa ogonowa była bardzo popularna w czasach PRL123RF/PICSEL

Trzymając się sprawdzonego przepisu, sprawimy, że zupa ogonowa na nowo zachwyci nas swoim smakiem i aromatem. Zatem do dzieła!

Zupa ogonowa - przepis

Składniki:

  • 1,5 kg ogonów wołowych,
  • 1,5 kg kości wołowych,
  • cebula,
  • por,
  • połowa selera,
  • dwie marchewki,
  • pietruszka,
  • cztery ząbki czosnku,
  • koncentrat pomidorowy,
  • masło,
  • mąka,
  • ziemniaki,
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, ostra papryczka, gałka muszkatołowa.

Ogony wołowe i kości dokładnie myjemy i przekładamy do głębokiego garnka, a następnie zalewamy zimną wodą. Dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy i ustawiamy moc palnika na minimalny. Całość gotujemy przez półtorej godziny.

Zupa ogonowa jest prosta w przygotowaniu, ale należy pamiętać o kilku zasadach
Zupa ogonowa jest prosta w przygotowaniu, ale należy pamiętać o kilku zasadach123RF/PICSEL

Po tym czasie do garnka dodajemy pokrojoną w kawałki marchewkę, cebulę, por, seler oraz pietruszkę i gotujemy przez następną godzinę. Po upływie tego czasu wyjmujemy ugotowane do miękkości ogony i oddzielamy od nich mięso, z garnka wyjmujemy również kości. Oddzielone mięso należy rozszarpać widelcem na małe kawałki i podsmażyć na patelni z rozgrzanym masłem. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany czosnek i majeranek. Tak przysmażone mięso powinno wylądować ponownie w garnku.

Zupa ogonowa jest niezwykle sycąca i aromatyczna
Zupa ogonowa jest niezwykle sycąca i aromatyczna123RF/PICSEL

Na patelni, na której podsmażaliśmy mięso, rozpuszczamy masło, wsypujemy jedną łyżkę mąki i płaską łyżeczkę ostrej papryki. Paprykę łączymy z mąką i całość podsmażamy regularnie mieszając, a następnie na patelnię wlewamy trochę wywaru z garnka. Energicznie mieszamy i przelewamy do garnka.

Czas na ostatni etap - do gotującej się zupy dodajemy pokrojone ziemniaki, koncentrat pomidorowy i gałkę muszkatołową. Zupę solimy i przyprawiamy pieprzem do smaku. Gotowe!

Naukowcy są pewni. Żyjesz w "błękitnej strefie"? Będziesz cieszyć się lepszym zdrowiemNewseria Lifestyle
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas