W czekoladowe kropki

Oto sernik w nowej odsłonie. Smakuje naprawdę wspaniale.

Oto sernik w wersji delikatnie czekoladowej
Oto sernik w wersji delikatnie czekoladowej 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 22,5 dag herbatników,
  • 16 dag masła,
  • 45 dag cukru,
  • 15 dag śmietany kremówki,
  • 10 jajek,
  • 2 torebki cukru wanilinowego,
  • szczypta soli,
  • 2 kg mielonego twarogu,
  • 6 dag mąki,
  • skórka otarta z cytryny,
  • 7,5 dag drobniutko posiekanej czekolady, np. deserowej,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • tłuszcz do posmarowania blachy.

Sposób przygotowania:

Herbatniki drobniutko pokruszyć. Masło stopić, wymieszać z 20 dag cukru i okruszkami ciastek. Blachę o wymiarach 34x38 cm posmarować tłuszczem. Spód wylepić przygotowaną masą. Mocno docisnąć dłonią.

Śmietanę ubić na sztywno, odstawić w chłodne miejsce. Jajka wbić do dużej miski. Ubijać 5 minut. Podczas ubijania wsypać pozostały cukier, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, dodawać porcjami twaróg i mąkę.

Masę serową delikatnie wymieszać z bitą śmietaną oraz kawałeczkami czekolady. Rozsmarować na spodzie z ciasteczek. Formę z ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 60 minut. Po około 40 minutach pieczenia sernik warto przykryć kawałkiem pergaminu albo folii aluminiowej, aby wierzch się nie przypalił.

Ciasto wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Pokroić na porcje. Serwować np. z bitą śmietaną, sosem malinowym.

Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas