Ugotuj ziemniaki w tym wywarze. Kubki smakowe będą w siódmym niebie

Czym przyprawić gotowane ziemniaki? Najprostszym rozwiązaniem jest dodanie do garnka porcji soli – większość z nas ma ją zawsze pod ręką. Jednak ograniczanie jej spożycia jest kluczowe dla utrzymania zdrowego stylu życia. Eksperymentuj więc z innymi przyprawami i smakami, dzięki którym odkryjesz nowe sposoby na gotowanie ziemniaków. Szybko przekonasz się, że to rozwiązanie nie tylko korzystniejsze dla zdrowia, ale też przyjemniejsze dla podniebienia.

Jak gotować ziemniaki bez soli? Opcji jest mnóstwo
Jak gotować ziemniaki bez soli? Opcji jest mnóstwo123RF/PICSEL

Dlaczego nadmiar soli szkodzi?

Jest powszechnie dostępna i tania. Wielu z nas odruchowo sięga po solniczkę, gdy potrawa na talerzu wydaje się nijaka i mdła. Jest to jednak zgubny nawyk. Co prawa sól stanowi źródło sodu, będącego kluczowym składnikiem dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, lecz nadmiar soli w diecie może mieć poważne konsekwencje zdrowotne.

Światowa Organizacja Zdrowia wskazuje, że spożycie soli nie powinno przekraczać 5-6 gramów na dobę. Odpowiada to jednej płaskiej łyżeczce. Tymczasem w Polsce spożycie przekracza normy nawet dwukrotnie, a popularna przyprawa znajduje się w wielu produktach, których używamy do przyrządzania posiłków. Z czym się to wiąże? Nadmiar soli w jedzeniu może prowadzić do wzrostu ciśnienia tętniczego. To z kolei zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca i udaru mózgu. Poszukiwanie alternatyw staje się więc ważną kwestią zdrowotną.

Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria Kulinaria

Jak gotować ziemniaki bez soli?

Wsypanie soli do gotujących się ziemniaków to dla wielu kucharzy odruch. Rezygnacja z tej przyprawy nie musi jednak oznaczać skazania się na mało wyraziste i mdłe posiłki. Potraktujmy to jako okazję do rozszerzenia swoich kulinarnych horyzontów. Bez obaw, nie musi to oznaczać większego zamieszania w kuchni.

Czym zastąpić sól podczas gotowania ziemniaków? Kulinarni minimaliści powinni wrzucić do garnka dwa lub trzy liście laurowe. Doskonale sprawdzają się w wytrawnych daniach, nadając im bogaty smak, w którym wyczuć można ostro-gorzkie nuty. Gotowane ziemniaki tylko zyskają na takim połączeniu.

Ugotuj ziemniaki w ziołowym wywarze. Będą o niebo lepsze niż z solą

Dopasowanie odpowiednich przypraw do gotowanych ziemniaków sprawi, że będą zarówno smaczne, jak i zdrowe. W kuchni ważne jest, aby łączyć przyjemne z pożytecznym. Tym bardziej że skomponowanie aromatycznego wywaru bez soli nie jest trudne i nie wymaga zaopatrywania się w egzotyczne produkty.

Ziemniaki nadal są obowiązkowym punktem obiadu w wielu domach
Ziemniaki nadal są obowiązkowym punktem obiadu w wielu domach123RF/PICSEL

Do garnka z ziemniakami dorzuć rozmaryn, lubczyk i czarny pieprz w ziarnach. Już podczas gotowania poczujesz w kuchni kuszący aromat. Degustacja tylko utwierdzi cię w przekonaniu, że alternatywy dla soli to strzał w dziesiątkę. Oprócz tego do gotowanych ziemniaków pasują też oregano i mieszanka ziół prowansalskich. Nie miej oporów przed dodaniem czosnku — świeżego lub suszonego.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas