Trzy pomysły na leniwe, weekendowe śniadanie z tortillą w roli głównej

Weekendowe śniadania zawsze są wyjątkowe - stanowią doskonałą okazję do zrelaksowania się i delektowania pysznymi potrawami. Jeśli szukasz inspiracji na nietypowe, ale proste w przygotowaniu śniadania, tortilla może być idealnym wyborem. Elastyczność tego dania pozwala na eksperymentowanie z różnymi składnikami. Oto kilka przydatnych pomysłów.

Proste, weekendowe śniadania. Postaw na tortillę w różnych odsłonach
Proste, weekendowe śniadania. Postaw na tortillę w różnych odsłonach123RF/PICSEL

Tortilla z jajkami i warzywami

Składniki:

  • tortille
  • jajka
  • papryka
  • cebula
  • pomidory
  • ser żółty (opcjonalnie)
  • dodatki: sól, pieprz, ulubione zioła i przyprawy

Przygotowanie:

Rozgrzej patelnię i podsmaż pokrojone warzywa, takie jak papryka, cebula i pomidory. Następnie wbij jajka na warzywa i delikatnie wymieszaj, doprawiając solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Gdy jajka się zetną, umieść na tortilli, posyp startym serem i złóż w kopertę. Ta pyszna i pożywna tortilla będzie idealnym startem dnia.

Tortilla z awokado i grillowanym kurczakiem

Składniki:

  • tortille
  • awokado
  • grillowany kurczak
  • ser żółty (opcjonalnie)
  • sos salsa
  • dodatki: sól, pieprz, ulubione przyprawy do kurczaka

Przygotowanie:

Przygotuj grillowanego kurczaka, pokrojonego w plastry oraz dojrzałe awokado, również pokrojone. Na rozgrzanej tortilli umieść plastry awokado, dodaj plastry grillowanego kurczaka, posyp startym serem i dodaj ulubione sosy, takie jak jogurtowy lub pikantny sos salsa. Złóż tortillę i ciesz się pożywnym i smacznym śniadaniem.

Tortilla z szpinakiem, pomidorami i fetą

Składniki:

  • tortille
  • świeży szpinak
  • pomidorki koktajlowe
  • ser feta
  • sos jogurtowy lub oliwka z oliwek
  • dodatki: sól, pieprz, czosnek, ulubione zioła

Przygotowanie:

W rondlu podsmaż pokrojony szpinak, pomidorki koktajlowe i pokrojoną w kostkę fetę. Dopraw solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Na podgrzanej tortilli umieść mieszankę ze szpinakiem, pomidorkami i serem, złóż w kopertę i podawaj z ulubionym sosem. To lekka i zdrowa opcja na weekendowe śniadanie.

„Ewa gotuje”: Wrapy do szkołyPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas