Tort Czarny Las

Tort Czarny Las jest prosty w przygotowaniu i bardzo szybki - możemy przygotować go w kilkanaście minut. Wyborny tort Czarny Las idealnie będzie nadawał się do świętowania wszelkich uroczystości!

Tort Czarny Las to piękny wiśniowy deser
Tort Czarny Las to piękny wiśniowy deserINTERIA.PL

Tort Czarny Las - przygotowanie

1. Przygotować biszkopt - żółtka oddzielić od białek i dodać do nich proszek do pieczenia, wymieszać i odstawić. Białka ubić na sztywno z 1 szklanką cukru, delikatnie wymieszać  z żółtkami, dodać przesianą mąkę i kakao, wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników.

2. Przełożyć do natłuszczonej tortownicy o średnicy 21 cm, piec w 160 stopniach przy grzaniu góra dół przez 35-40 minut do tzw. suchego patyczka, ostudzić.

3. W międzyczasie przygotować wiśnie (mrożone wcześniej rozmrozić, świeże wydrylować). Wiśnie umieścić w garnku, dodać pozostały cukier (0,5 szklanki), gotować 15-20 minut na wolnym ogniu aż wiśnie puszczą sok, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, odstawić do ostudzenia.

4. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Biszkopt podzielić na 3 blaty.

5. Blaty kolejno nasączać wiśniówką, następnie rozsmarować połowę wiśni, na koniec przekładać bitą śmietaną. Gotowy tort udekorować bitą śmietaną i wiśniami, schłodzić w lodówce przed podaniem co najmniej 3-4 godziny.

Sprawdź też przepisy na pyszne desery:

Zobacz również:

Wyjątkowy tort "Czarny las"Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas