To prawdopodobnie najlepszy przepis na szarlotkę. Stosuje go sama mistrzyni

Sposobów na uszczęśliwienie siebie i swoich bliskich jest mnóstwo, ale jeden z najlepszych, najprostszych i najskuteczniejszych polega na zrobieniu pysznego ciasta, a mówiąc konkretnie – szarlotki z kruszonką. Jak ją przygotować, by rozkoszować się jej każdym kęsem? Najlepiej zrobić to ze sprawdzonym przepisem Ewy Wachowicz.

Jak zrobić pyszną szarlotkę z kruszonką?
Jak zrobić pyszną szarlotkę z kruszonką?123RF/PICSEL

Szarlotka z kruszonką zdecydowanie wypełnia definicję słowa szczęście. Zanim jednak przystąpimy do pieczenia ciasta, warto postawić na przepis niekwestionowanego, kulinarnego autorytetu, czyli Ewy Wachowicz.

Trzymając się kilku zasad z przepisu, mamy pewność, że szarlotka wyjdzie nam wyśmienita. Zaczynajmy!

Szarlotka z kruszonką z przepisu Ewy Wachowicz - składniki

Do przygotowania szarlotki potrzebujemy następujących składników:

  • 0,5 kg mąki,
  • jedna łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 300 g  masła,
  • dwa jajka,
  • dwie łyżki pasty waniliowej,
  • szczypta soli,
  • 2,5 kg jabłek,
  • sok z połowy cytryny,
  • dwie łyżeczki cynamonu,
  • bułka tarta do podsypania.

Szarlotka z kruszonką z przepisu Ewy Wachowicz

Przygotowanie szarlotki z kruszonką zaczynamy od przesiania mąki na stolnicę. Pod sam koniec tego procesu dodajemy proszek do pieczenia i słodzimy cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy je na drobne kawałeczki.

Tworzymy kopczyk i formujemy na nim dołeczek. Wbijamy jajka i dodajemy sól oraz pastę waniliową. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy.

Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części. Jedną, mniejszą część chowamy do zamrażalki, a większą do lodówki.

Czas na przygotowanie nadzienia. Jabłka obieramy ze skórki, szatkujemy, ewentualnie można pokroić je na małe kawałki lub zetrzeć na tarce. Jabłka wkładamy do garnka, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy cynamonem. Zawartość garnka podprażamy.

Wyjmujemy zimne ciasto z lodówki i rozwałkowujemy. Spód tortownicy wyścielamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto, które nakłuwamy widelcem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. i wkładamy do niego ciasto na 15 minut.

Jabłka odsączamy z nadmiaru soku, a podpieczony spód posypujemy bułką tartą. Nakładamy jabłka i wyrównujemy. Na wierzch ścieramy zmrożone ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 st. C. przez 45 minut.  Po upieczeniu dekorujemy cukrem pudrem.

Dr Zuzanna Jagiełlo i prof. Marta Szulkin o krabach, które mają domy z plastikuINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas