Tnij dynię!

Wycinanie w dyni szczerbatych uśmiechów jest coraz popularniejsze, ale w kuchni dynia jest rośliną zapomnianą.

Dynia jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa
Dynia jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa123RF/PICSEL

Tymczasem dynia jest niskokaloryczna, smaczna i zawiera wiele składników odżywczych.

Dynie zawierają witaminy: A, B1, B2, C, PP oraz składniki mineralne: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Miąższ nie zawiera tłuszczu. Ponieważ nie wiążą azotanów doskonale nadają się do żywienia dzieci, ludzi chorych na miażdżycę, stwardnienie tętnic, nadciśnienie tętnicze, niewydolność nerek, choroby wątroby, otyłość i zaburzenia przemiany materii.

Doskonałe właściwości zdrowotne mają także pestki dyni. Zapobiegają tworzeniu się złogów cholesterolu, są przydatne w leczeniu stanów zapalnych nerek, a także w leczeniu chorób skóry.

Poleca się je mężczyznom ponieważ zapobiegają rozrostowi gruczołu krokowego. Dzieciom mogą pomóc pozbyć się pasożytów przewodu pokarmowego.


INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas