Szybki bigos

Każdy ma swój sposób na bigos. My zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu. Smakuje doskonale.

Smakuje doskonale
Smakuje doskonale 123RF/PICSEL

Przygotowanie:

Polędwiczki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na średniej grubości paski i oprószamy pieprzem i solą. Podsmażamy na oleju, aż mięso się przyrumieni. Przekładamy do miski, odstawiamy, żeby przestygło. Obraną cebulę kroimy w półplastry, a kiszoną kapustę przepłukujemy wodą, odsączamy i siekamy.

Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i kapustę, a następnie podlewamy bulionem. Doprawiamy pieprzem, kminkiem, pokrojoną papryczką chili i solą. Dusimy na wolnym ogniu ok. 20 minut. Do gotującej się kapusty dodajemy podsmażone polędwiczki wieprzowe i dusimy jeszcze 5-10 minut, żeby smaki dobrze się przegryzły.

Pod koniec dodajemy szczyptę cukru, śmietanę i energicznie mieszamy, żeby się nie zwarzyła. Doprawiamy pieprzem i solą, według uznania. Bigos podajemy na ciepło, obficie posypany natką pietruszki, z ziemniakami lub z ciemnym pieczywem. 

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas