Szpinak z warzywami i cielęciną (po 9. miesiącu)

Dziesiąty miesiąc to idealny czas na wprowadzenie czosnku do diety malucha. Oto jeden z kulinarnych pomysłów!

Na początek proponuję podać odrobinę granulowanego. Warto urozmaicić dietę o polski czosnek, ponieważ skutecznie wzmacnia odporność na infekcje bakteryjne wirusowe i pasożytnicze. Jeśli twoje dziecko ma skazę białkową, nie podawaj mu dań z cielęciną i pomidorami. 

Reklama


Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 ziemniak
  • 1 pomidor
  • 1 szklanka świeżych liści szpinaku (lub około pół paczki mrożonego)
  • 200 g  chudej cielęciny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 ugotowane żółtko
  • tymianek
  • oregano
  • odrobina wyciśniętego przez praskę czosnku (lub szczypta granulowanego)
  • sól, pieprz (dla maluchów po 12. miesiącu)

 Sposób przygotowania:


  1. Marchewkę i ziemniaka dokładnie umyj, obierz, drobniej pokrój i wraz z mięsem ugotuj na parze.
  2. Liście szpinaku dokładnie umyj, odetnij łodygi i posiekaj. 
  3. Pomidora sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i smaż około 2 minuty na łyżce masła i łyżeczce oliwy (lub oleju rzepakowego).
  4. Dodaj szpinak, podlej odrobiną wody i duś około 15 minut.
  5. Pomidory i szpinak połącz w osobnym naczyniu z ugotowanym żółtkiem i mięsem, dodaj odrobinę przypraw i zmiksuj na gładką masę.
  6. Ziemniaka i marchewkę rozgnieć widelcem i połącz z masą. 

Smacznego!

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje