Surowe mięsa i ryby: Czy naprawdę warto je jeść?

Istnieje przekonanie, że spożywanie surowego mięsa nie jest korzystne dla zdrowia. Wielu z nas uważa, że niepoddanie go obróbce cieplnej może bardzo negatywnie wpłynąć na naszą kondycję. Niestrawność, gorączka oraz silne bóle brzucha to tylko część nieprzyjemnych dolegliwości, które mogą być konsekwencją spożycia surowego mięsa. Wszystko przez pasożyty oraz bakterie, które mogą się w nim znajdować. Co ciekawe, nie brakuje też takich, którzy cenią sobie dobrze przyrządzonego tatara albo sushi. Czy powinniśmy się zatem bać surowych mięsnych rarytasów? Czy są one bezpieczne dla zdrowia? Przekonajmy się.

Surowe mięso i ryby
Surowe mięso i ryby ©123RF/PICSEL

Spożywanie surowego mięsa

Tatar
©123RF/PICSEL

Jedzenie surowego mięsa nie zawsze musi mieć negatywne konsekwencje. Tatar albo carpaccio to dania, które zyskały uznanie smakoszy. Finalnie jednak część z nas zupełnie rezygnuje z mięsa niepoddanego obróbce cieplnej, wskazując na obecność w nim wielu bakterii (np. salmonelli) albo groźnych pasożytów. Czy jednak jest się czego bać? Wszystko zależy od tego, jakie mięso wybierzemy. Jeśli udamy się na wykwintną kolację w dobrej restauracji, to nie powinniśmy mieć wątpliwości. Chcąc przygotować tatara samodzielnie, musimy nabyć mięso z zaufanych źródeł. Jakie korzyści płyną z jedzenia surowego mięsa? Przede wszystkim dostarczamy organizmowi pełnowartościowego białka. To budulec naszych mięśni oraz ogromny zastrzyk energii. W mięsie znajdziemy również cenne witaminy z grupy B, kwas linolowy oraz L-karnitynę.

Surowa ryba

Surową rybę najczęściej spożywamy w pochodzącym z Japonii sushi. Oczywiście, to nie jest jedyna możliwość spożywania ryby w taki sposób; można na jej bazie przyrządzić również aromatycznego tatara albo carpaccio. Aby jedzenie takich potraw było korzystne dla zdrowia, musimy trzymać się pewnych zasad. Przede wszystkim możemy spożywać jedynie kilka gatunków ryb; np. łososia, tuńczyka, ale też makrelę i śledzia. Ważne jest źródło, z jakiego pochodzi dany produkt. Musimy postawić na to zaufane. Korzyści ze spożywania surowego łososia czy tuńczyka jest wiele. Przede wszystkim są w nich obecne cenne dla organizmu kwasy tłuszczowe omega-3, chroniące nas przed chorobami układu krążenia. Ryby dodatkowo wspomagają pracę oczu, mózgu oraz chronią przed bólami stawów.

Zagrożenia wynikające ze spożywania surowych produktów

Filety rybne
©123RF/PICSEL

Niestety, spożywanie surowych produktów takich jak mięso albo ryby może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Jeśli wybieramy to pochodzące z niepewnych źródeł, jesteśmy bardziej podatni na zarażenie się różnymi bakteriami (np. salmonellą, listerią) albo pasożytami (tasiemce, włośnie i nicienie). Jak się chronić przed zagrożeniami? Przede wszystkim musimy zaopatrywać się w produkty, które przed sprzedażą są przebadane przez lekarza weterynarii. Wtedy istnieje minimalne ryzyko wystąpienie nieprzyjemnych dolegliwości. Jeśli nie mamy całkowitej pewności, co do jakości danego mięsa, lepiej udać się na kolację do renomowanej restauracji.

Jak kupować dobrej jakości produkty

Chcąc kupić mięso dobrej jakości, powinniśmy się trzymać kilku zasad, które zminimalizują ryzyko zarażenia się bakteriami i pasożytami. W pierwszej kolejności wybierzmy dobry sklep, oferujący świeże artykuły. Pamiętajmy, aby mięso było przechowywane w warunkach chłodniczych, a nie bezpośrednio na ladzie. Jeśli mamy w planie przyrządzić tatara albo carpaccio, unikajmy paczkowanych produktów i wybierzmy mięso w kawałku. Nie warto oszczędzać na rodzaju danego surowca – oryginalne rarytasy przyrządza się z dobrej jakości wołowiny. Zastąpienie jej tańszą wieprzowiną może być opłakane w skutkach, ponieważ najczęściej posiada groźne pasożyty. Pamiętajmy, aby przed podaniem mięso zamrozić, a następnie tuż przed przyrządzeniem go powoli rozmrozić w lodówce - wtedy możemy mieć pewność, że nie rozwiną się w nim bakterie. Surowe mięso trzeba spożywać jak najszybciej. Najpóźniej do trzech godzin po jego rozmrożeniu.

Na co zwrócić uwagę podczas kupowania ryb?

Surowe mięso
©123RF/PICSEL

Wiele hipermarketów posiada stoiska, które oferują dobrej jakości towar. Jednak nie zawsze mamy gwarancję, że są one świeże. Przede wszystkim wybierajmy ryby, które są sprzedawane w całości. Jeśli mamy taką możliwość, powąchajmy ją. Ta, która jest dobrej jakości, powinna mieć zapach morza. Każdy inna woń musi wzbudzić naszą czujność. Zwróćmy uwagę na kondycję oczu: świeża ryba ma szkliste i wilgotne. Warto też przyjrzeć się skórze. Dobry produkt posiada napięte mięśnie.

Czy każdy może spożywać surowe mięso i ryby?

Niektórzy muszą się kategorycznie wystrzegać jedzenia surowego mięsa. Zasada ta dotyczy przede wszystkim dzieci oraz kobiet w ciąży oraz młodych mam karmiących piersią. Pamiętajmy też, że surowe mięso może zaszkodzić osobom starszym, przewlekle chorym oraz tym z osłabioną odpornością.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas