Sprawdzony przepis na jagodzianki. Będą puszyste jak chmurka

Kiedy lato w pełni na stole nie może zabraknąć prawdziwych słodkości, takich jak pyszne jagodzianki. Drożdżówki z tym nadzieniem smakują wyśmienicie i są idealną opcją na śniadanie lub jako dodatek do kawy. Ich wykonanie jest dość proste, a smak naprawdę kuszący. Ponadto jagody zawierają wiele cennych witamin i minerałów, które są ważne dla naszego zdrowia. Jak zrobić jagodzianki? Poniżej podajemy sprawdzony przepis.

Jagodzianki są zdrowym i pysznym deserem, którymi możesz poczęstować gości
Jagodzianki są zdrowym i pysznym deserem, którymi możesz poczęstować gości123RF/PICSEL

Co to są jagodzianki?

Jagodzianki to słodka przekąska, która stanowi świetny dodatek do kawy. Te słodkie bułeczki najlepiej smakują z prawdziwymi leśnymi jagodami, ale można też wykorzystać borówkę amerykańską. Sezon na te owoce przypada w lecie i właśnie wtedy warto zrobić pyszne jagodzianki. Drożdżówkę możesz podać z kruszonką lub cukrem pudrem, inni zaś wybierają słodki lukier.

Właściwości zdrowotne jagodzianek

Kiedy lato w pełni, rozpoczyna się sezon na borówki amerykańskie, z których warto zrobić pyszne drożdżówki
Kiedy lato w pełni, rozpoczyna się sezon na borówki amerykańskie, z których warto zrobić pyszne drożdżówki123RF/PICSEL

Pierwsze borówki amerykańskie pojawiają się w lipcu, dlatego już wtedy warto skorzystać z ich zdrowotnych właściwości. Do wypieku słodkich bułek można też wykorzystać jagody leśne, które dojrzewają początkiem lata. Zarówno jedne, jak i drugie owoce zawierają wiele cennych składników, między innymi miedź czy witaminy z grupy B. Pierwszy składnik pomaga w utrzymaniu zdrowych kości oraz wzmacnia naczynia krwionośne, a ponadto korzystnie wpływa na układ nerwowy. Pierwiastek ten razem z żelazem bierze udział w procesie tworzenia czerwonych krwinek, które odpowiadają za transport tlenu do całego organizmu.

Natomiast witaminy z grupy B łagodzą objawy stresu, poprawiają pamięć oraz koncentrację. Oprócz tego wspierają pracę metabolizmu i pomagają w przyswajaniu węglowodanów. Przyczyniają się do zamiany glukozy w energię, która jest wykorzystywana w codziennej pracy organizmu. Ponadto odpowiednia ilość tego składnika wspiera utrzymanie dobrej kondycji skóry, włosów oraz paznokci.

Jak zrobić jagodzianki?

Do przygotowania nadzienia:

  • 300 gramów jagód lub borówek amerykańskich,
  • trzy łyżki cukru,
  • jedną łyżkę skrobi ziemniaczanej.

Wszystkie składniki wystarczy ze sobą wymieszać.

Do przygotowania kruszonki:

  • 100 gramów zimnego masła,

  • 180 gramów mąki pszennej,

  • 100 gramów cukru.
  • Sposób przygotowania kruszonki:

    1. Do miski należy wsypać wszystkie składniki, a potem palcami ugniatać i rozcierać je, aż powstaną małych grudek.

  • Rozłóż kruszonkę równomiernie na górnej części bułek i wstaw je do piekarnika. Gotowe!
  • Do zrobienia pysznych jagodzianek potrzebujesz kilku składników:

    • 500 gramów mąki pszennej chlebowej,
    • 7 gramów suchych drożdży,
    • szczyptę soli,
    • 250 mililitrów mleka,
    • 1 jajko,
    • 80 gramów roztopionego masła,
    • pół szklanki cukru,
    • 8 gramów cukru waniliowego.

    Sposób przygotowania jagodzianek:

    1. Na początku wymieszaj mąkę z drożdżami, a następnie dodaj resztę składników i wyrabiaj ciasto. Potem dodaj roztopiony tłuszcz i dalej ugniataj ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne.
    2. Uformuj z ciasta kulę i podziel na równe części. Zrób okrągłe bułeczki, a następnie rozwałkuj je na placek.
    3. Na środku umieść farsz z jagodami, a potem zlep ciasto jak pierogi. Dociskaj dokładnie brzegi i delikatnie roluj, aż będą miały owalny kształt. Nałóż na nie wcześniej przygotowaną kruszonkę.
    4. Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza, a kiedy się nagrzeje, włóż do środka bułki i piecz przez 20 minut. Gdy będą już wyrośnięte, a patyczek suchy, wyjmij jagodzianki na blachę i poczekaj aż ostygną.

    Zobacz też:

    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
    Dołącz do nas