Sposoby na jajka

Czasem lubią sprawiać kłopoty nawet doświadczonej gospodyni. Ale są na nie sposoby.

Wbrew obiegowym opiniom, jajka są bardzo zdrowe
Wbrew obiegowym opiniom, jajka są bardzo zdrowe123RF/PICSEL

Jaja nie popękają podczas gotowania, jeśli dodasz do wody trochę octu albo lekko nakłujesz szpilką szerszą, spodnią ich stronę.

Pęknięte już jajko możesz gotować na dwa sposoby: albo przed włożeniem do wody owiń je folią aluminiową, albo połóż jajo w sicie i trzymaj przez minutę nad parą, a wtedy białko z wierzchu zetnie się i nie wypłynie podczas gotowania.

Z kolei surowe żółtko, które nie jest ci chwilowo potrzebne, zachowa świeżość, jeśli polejesz je z wierzchu olejem albo wodą i schowasz do lodówki.

Pokutuje opinia, że spożywanie dużej liczby jajek jest szkodliwe. A tak naprawdę w nich znajduje się wszystko, co zdrowe! Cholesterol zawarty w jajku nie jest szkodliwy - a wręcz niezbędny przy tworzeniu hormonów płciowych, witaminy D i kwasów żółciowych. Jajka są źródłem białka, które wspomaga odchudzanie, i zawierają wszystkie witaminy prócz C.

Jak ugotować jajka?Interia Kulinaria
Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas