Spaghetti bolognese (po 18. miesiącu)

Kuchnia "italiana" jest prosta, szybka i bardzo aromatyczna!

Idealny makaron spaghetti powinien być ugotowany al dente - wówczas podobno nie jest tuczący. Najczęstszym błędem jest jego rozgotowywanie. Kupując makaron zwracajcie uwagę na liczby, które podawane są na opakowaniu. Oznaczają one grubość makaronu.
Im grubszy, tym dłużej powinien się gotować. Ostatnio pojawiły się w sklepach makarony dla dzieci - polecam młodszym maluchom. Sos Bolognese pochodzi z Bolonii.  

Reklama

Składniki:

  • 1 cebula
  • 400-500 g mielonego mięsa (najlepiej wołowo - wieprzowego)
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • 1 marchewka (może być ugotowana) 
  • pokrojone pomidory z puszki lub przetarte ze słoika
  • 1-2 łodygi selera naciowego (lub kawałek ugotowanego korzenia)
  • dodatki: tarty parmezan, czerwone wino


Sposób przygotowania:


  1. Warzywa umyj, obierz, opłucz i pokrój w drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego i podsmaż cebulkę.
  3. Mięso posól i popieprz, a następnie dodaj do cebulki wraz z marchewką i selerem.
  4. Całość podsmażaj aż mięso zbieleje (w razie potrzeby dodaj odrobinę oleju).
  5. Dodaj pomidory, wyciśnięty czosnek, bazylię i oregano oraz czerwone wino (wersja dla dorosłych).
  6. Całość duś aż seler i marchewka będą miękkie.
  7. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  8. Ugotowany makaron połóż na talerzu, polej sosem i posyp parmezanem. 

Smacznego!

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje