Sól: Najpopularniejsze rodzaje i ich zastosowanie

Sól to najpopularniejsza przyprawa stosowana w Polsce. W średniowieczu nazywana była białym złotem – świetnie konserwowała żywność i zapewniła rozwój gospodarczy wielu miast. Obecnie przed jej nadmiernym używaniem ostrzegają dietetycy i lekarze. Wszystko dlatego, że powoduje nadciśnienie, może przyczyniać się do chorób naczyniowo-sercowych, obciąża nerki i zatrzymuje wodę w organizmie. Sól może być jednak źródłem wielu minerałów i pozytywnie wpływać na nasze samopoczucie, a także urodę. Trzeba tylko wiedzieć, który rodzaj soli wybrać i w jakich ilościach ją stosować.

Różne rodzaje soli
Różne rodzaje soli ©123RF/PICSEL

Sól kuchenna

Sól kuchenna
©123RF/PICSEL

Jest najgorszym, bo zawierającym niemal czysty chlorek sodu, rodzajem soli. To popularna w naszych domach drobno zmielona sól warzona. Producenci wzbogacają ją o jod, ale poza tym jest praktycznie pozbawiona minerałów. Nieco zdrowsza jest sól kamienna, bo zawiera wapń i magnez. Trzeba pamiętać, że Światowa Organizacja Zdrowia ustaliła odpowiednią dla człowieka dawkę dzienną soli na poziomie 5 g, a zatem około jednej płaskiej łyżeczki. Tyle dostarczamy do organizmu, spożywając produkty zawierające sól, czyli mięso, wędliny, sery oraz pieczywo.

Sól morska

Sól morska
©123RF/PICSEL

Jest pozyskiwana w naturalnym procesie odparowywania wody z dna mórz i oceanów. Zawiera wiele cennych minerałów: magnez, wapń, cynk, potas, a także naturalny jod, który zapobiega chorobom tarczycy i chroni płód przed uszkodzeniami. Najczęściej występuje w wersji gruboziarnistej i idealnie nadaje się do młynka. Ma bardziej intensywny smak niż sól kuchenna.

Sól himalajska

Sól himalajska
©123RF/PICSEL

Jest uważana za najzdrowszą sól, wydobywa się ją z ziemi u stóp Himalajów. Ma delikatny różowy kolor i zawiera ponad osiemdziesiąt minerałów. Warto zakupić wersję gruboziarnistą i zmieloną w młynku dodawać do potraw tuż przed podaniem. Jest też polecana do kąpieli solankowych, które kojąco i regenerująco działają na skórę.

Sól kala namak

©123RF/PICSEL

Ta czarna egzotyczna sól pochodzi z Indii i zawiera dużo siarczanów, dzięki czemu charakteryzuje się lekko jajecznym smakiem i aromatem. Sprawdza się świetnie w kuchni wegańskiej, a także u osób, które nie mogą spożywać jajek. Jest polecana do ostrych potraw. Ma szaro-różowy kolor. Zawiera aktywny węgiel, który posiada właściwości oczyszczające i przeciwbakteryjne.

Sól potasowa

©123RF/PICSEL

To tak naprawdę sól niskosodowa, powstała z połączenia chlorku sodu oraz chlorku potasu. Temu drugiemu zawdzięcza lekko gorzki smak. Jest polecana osobom cierpiącym na choroby układu krążenia, ponieważ potas niejako niweluje właściwości sodu, a dodatkowo obniża ciśnienie krwi.

Sól gorzka

©123RF/PICSEL

Jest stosowana do celów kosmetycznych. Ze względu na zawartość siarczanu magnezu jest polecana do kąpieli solankowych – pomaga zwalczyć ból stawów, głowy i mięśni. Zmniejsza też uczucie zmęczenia. Może być stosowana jako składnik peelingującej maseczki do twarzy. Roztwór gorzkiej soli łagodzi także swędzenie po ukąszeniach komarów.

Sól fizjologiczna

©123RF/PICSEL

Sól fizjologiczna jest produktem leczniczym, który powinien znajdować się w każdym domu. To wodny roztwór chlorku sodu który bardzo przypomina skład łez człowieka. Dlatego z powodzeniem można go stosować do nawilżania przesuszonych śluzówek oczu czy nosa. Z soli fizjologicznej warto korzystać w trakcie zapalenia spojówek i kataru.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas