Śmietanowiec z galaretką

Oto propozycja na deser dla rodziców. Przed podaniem śmietanowiec musi postać kilka godzin w lodówce. Jeśli nie masz czasu na pieczenie biszkoptu, przełóż krem gotowymi biszkoptami, najlepiej podłużnymi.

Takie ciasto będzie idealne na upalne dni
Takie ciasto będzie idealne na upalne dni123RF/PICSEL

Składniki na 18 porcji:

Biszkopt:

  • 30 dag cukru
  • 20 dag mąki tortowej
  • 9 jajek
  • 8 dag mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml wódki owocowej do nasączenia

Krem:

  • 700 ml śmietanki 30-36 proc.
  • 500 ml serka fromage frais (lub homogenizowanego)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 20 dag świeżych truskawek

Przygotowanie:

1. Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, dodając o 100 ml mniej wody. Wlać do płaskiego naczynia, zastudzić. Następnie pokroić w kostkę.

2. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, dodawać partiami cukier, żółtka, przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek.

3. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej pergaminem. Piec 35-40 minut w temp. 170ºC. Jeszcze gorące upuścić w formie z wysokości 30 cm na podłogę, wystudzić, przekroić wzdłuż na dwie części. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody. Truskawki umyć, pokroić.

4. Śmietankę ubić, zmiksować z żelatyną, serkiem, aromatem i cukrem pudrem, schłodzić. Biszkopt nasączyć wódką. Pierwszą warstwę posmarować kremem, rozłożyć truskawki, galaretkę, przykryć drugą warstwą ciasta, udekorować kremem.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas