Smaczne przepisy dla najmłodszych!

Nie masz pomysłu na obiad dla swojego dziecka? Sprawdź nasze! Dziś serwujemy kurczaka na słodko, niezwykłą zupę jarzynową z kalarepką, papkę z zielonym groszkiem i prosty kleik bezglutenowy!

Zdrowo i smacznie
Zdrowo i smacznie123RF/PICSEL

KURCZAK NA SŁODKO (po 6. miesiącu)

Składniki:

1 małe jabłko

20 g surowej piersi kurczaka

2-3 łyżeczki kleiku kukurydzianego

1 łyżeczka masła, oleju lub oliwy

Sposób przygotowania:

1. Mięso starannie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie ugotuj.

2. Jabłko umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne. Potem pokrój owoc i rozgotuj go w niewielkiej ilości wody.

3. Mięso zmiksuj z owocami. Dodaj kleik kukurydziany i starannie wymieszaj danie.

4. Wzbogać je łyżeczką masła, oliwy lub oleju, a następnie jeszcze raz zagotuj.

KLEIK BEZGLUTENOWY (po 6. miesiącu)

Składniki:

ok. 160 ml płynnego mleka modyfikowanego

kilka łyżeczek kleiku ryżowego

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj porcję mleka modyfikowanego, które zazwyczaj pija twoje dziecko, korzystając z przepisu umieszczonego na opakowaniu.

2. Do gotowego mleka w temperaturze pokojowej dodawaj po łyżeczce kleik, przez cały czas mieszając. Jeśli chcesz podać kaszkę butelką, wsyp mniejszą ilość kleiku. Gdy zamierzasz karmić malca łyżeczką, zagęść mieszankę bardziej.

PAPKA Z ZIELONYM GROSZKIEM (po 8. miesiącu)

Składniki:

1 średni ziemniak

1-2 łyżeczki zielonego groszku

1 jajko 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

1. Ziemniak dokładnie umyj, obierz i opłucz pod bieżącą wodą. Włóż go do wrzątku i gotuj, aż będzie miękki.

2. Groszek dokładnie opłucz, ugotuj, dodaj do ziemniaka. Następnie obydwa składniki zmiksuj na gładką papkę.

3. Jajko umyj i ugotuj na twardo. Obierz je i wyjmij żółtko. Weź połowę, rozetrzyj i dodaj do papki.

4. Wzbogać danie masłem, wymieszaj je i zagotuj. 

ZUPKA JARZYNOWA Z KALAREPKĄ (po 6. miesiącu)

Składniki:

1/2 marchwi

1/4 pietruszki

1/2 ziemniaka

1 mały plasterek kalarepki

20 g fileta z piersi kurczaka

1 łyżeczka masła lub oliwy

Sposób przygotowania:

1. Jarzyny starannie umyj pod bieżącą wodą, obierz, opłucz i pokrój na drobne kawałki.

2. Filet z piersi kurczaka dokładnie umyj w gorącej wodzie.

3. Pokrojone warzywa włóż do wrzątku i ugotuj.

4. Osobno ugotuj mięso.

5. Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą papkę.

6. Dodaj do dania łyżeczkę oliwy lub masła. Dokładnie wymieszaj, a następnie ponownie zagotuj zupkę.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas