Skrobia kukurydziana: Właściwości i zastosowania

Skrobia kukurydziana to produkt, który zdecydowanie warto mieć w domu. Pozyskuje się ją z pręcików kolb kukurydzy i dlatego często jest mylona z mąką kukurydzianą. Większość osób kojarzy skrobię z naturalnym zagęszczaczem do zup i sosów, ale ta niepozorna substancja posiada wiele innych ciekawych zastosowań. Pomoże nam w porządkach, dobroczynnie wpłynie na urodę i złagodzi swędzenie po ukąszeniu owadów. Sprawdź, co zawiera skrobia i jak z niej korzystać.

Skrobia kukurydziana
Skrobia kukurydziana ©123RF/PICSEL

Czym jest skrobia kukurydziana i co zawiera?

Co zawiera skrobia?
©123RF/PICSEL

Skrobia kukurydziana (zwana też mazeiną) to biały proszek pozyskiwany z pręcików kukurydzy (tym różni się od mąki kukurydzianej, którą wytwarza się z ziaren). Składa się głównie z węglowodanów, dlatego jest dość kaloryczna (100 g dostarcza 350 kalorii). Poza tym znajdziemy w niej minimalne ilości witamin (B2, B6, niacyna) i minerałów (fosfor, żelazo, cynk, magnez, wapń, sód, potas), a także błonnika. Skrobia kukurydziana nie zawiera glutenu, więc może być wykorzystywana do przygotowywania posiłków dla osób z celiakią czy nietolerancją glutenu.

Właściwości skrobi

Właściwości skrobi
©123RF/PICSEL

Skrobia kukurydziana jest bezzapachowa i bezsmakowa. Posiada właściwości zagęszczające – w połączeniu z wodą tworzy gęsty kleik. Jest naturalnym wypełniaczem, świetnie sprawdza się do przygotowywania sosów czy kremów do ciast. Dodawana do potraw sprawia, że stają się one przezroczyste i lśniące. Skrobia jest lekkostrawna i może być zamiennikiem mąki. Wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego. Przyczynia się do tworzenia naturalnej flory bakteryjnej jelit i zwalcza dolegliwości żołądkowe.

Zastosowania skrobi

Zastosowania skrobi
©123RF/PICSEL

W kuchni i przemyśle spożywczym

Skrobię wykorzystuje się w gastronomii oraz w przemyśle spożywczym. Zagęszcza się nią na przykład sosy, gulasze i zupy (trzeba pamiętać, żeby najpierw rozpuścić ją w wodzie, a następnie dodać do potrawy), dodaje do kremów, słodkich wypieków i pieczywa, a także budyniu czy kisielu. W przemyśle spożywczym skrobia oznaczana jest numerami od E1420 do E 1450 i jest powszechnie stosowana. Często jednak jest wypełniaczem produktów o niskiej jakości, a jej głównym zadaniem jest zwiększenie masy produktu.

W domowych porządkach

Skrobia skutecznie usuwa też tłuste plamy. Zabrudzony przedmiot czy tkaninę wystarczy posypać skrobią i zostawić na kilka-kilkanaście godzin. Biały proszek skutecznie wchłonie większość tłuszczu. Z kolei pasta przygotowana ze skrobi i odrobiny wody usunie z tkanin inne plamy, np. z atramentu czy krwi (należy nałożyć ją na plamę i pozostawić na kilkanaście godzin). Można nią również czyścić zaśniedziałe srebrne przedmioty. W ten sposób łatwo przywrócisz im blask.

W kosmetyce i zdrowiu

Pasta z wody i skrobi łagodzi podrażnienia skóry spowodowane poparzeniami słonecznymi, a także ukąszeniami owadów (zmniejsza ból i pieczenie, a także świąd). Skrobię kukurydzianą można również nakładać na twarz, by zmniejszyć wydzielanie sebum. Ta naturalna substancja sprawdza się ponadto jako suchy szampon do włosów (wystarczy posypać nią głowę i delikatnie wetrzeć). W kryzysowych sytuacjach nada włosom świeżości.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas