Sierpień pod znakiem papryki, kapusty i kalafiora

Choć lato w pełni, a sezon urlopowy trwa, warto już teraz zadbać o wzmocnienie swojej odporności. Szczególnie, gdy dostępne są świeże i naturalne źródła witaminy C, takie jak papryka, kalafior czy kapusta. Są nie tylko bogate w składniki mineralne i odżywcze, ale też dzięki niewielkiej zawartości kalorii pomogą zachować szczupłą sylwetkę.

Wszystkie odmiany kapusty są wartościowym źródłem składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały oraz błonnik pokarmowy.
Wszystkie odmiany kapusty są wartościowym źródłem składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały oraz błonnik pokarmowy.materiały prasowe

Kalafior - na szczupłą figurę

Kalafior to warzywo z rodziny kapustnych. Stanowi jedno z cenniejszych źródeł składników odżywczych. Jest bogaty w sód, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk i karoteny. Zawiera szereg witamin, takich jak: K, B1, B2, B6, C oraz kwasy: nikotynowy i pantotenowy.

Jest warzywem dietetycznym - prawie w ogóle nie zawiera tłuszczów i białka, co sprawia, że dostarcza tylko ok. 20 kcal na 100 g. Kalafior jest lekkostrawny i pozostawia uczucie sytości na długi czas, dlatego jest szczególnie polecany osobom dbającym o linię. Może być spożywany na surowo lub gotowany, jako składnik sałatek, zup, zapiekanek warzywnych lub dodatek do mięsa. Zamrożony, nie traci swoich właściwości.  

Kapusta - na włosy skórę i paznokcie

Wszystkie odmiany kapusty są wartościowym źródłem składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały oraz błonnik pokarmowy. Spośród składników mineralnych, obecnych w kapuście, na uwagę zasługuje duża zawartość potasu i wapnia. Dodatkowo, kapusta jest bogata w siarkę, która korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci. Stanowi naturalne źródło witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu i redukuje częstotliwość przeziębień.

Ostrego smaku i nieprzyjemnego zapachu można uniknąć dzięki odpowiedniemu sposobowi przyrządzania kapusty. We wstępnej fazie należy gotować ją bez przykrycia, by część zawartych w niej olejków eterycznych mogła swobodnie ulotnić się wraz z parą wodną. Dzięki temu potrawa będzie miała delikatny bukiet smakowo-zapachowy. Kapusta ma niewielką kaloryczność.

Trzeba jednak pamiętać, by właściwie dobierać pozostałe składniki do przygotowywanych z niej potraw, tak by zachowała swoje dietetyczne właściwości.    

Papryka - na wzmocnienie odporności

Żeby wzmocnić organizm przed nadchodzącą jesienią, nie należy zapominać o papryce. W każdej świeżej papryce jest duża zawartość witamin B i C oraz potasu, żelaza, magnezu czy wapnia. Jednak najwięcej witaminy C mają w sobie odmiany o intensywnym czerwonym kolorze. Papryka jest dobrym źródłem błonnika, a także ma działanie moczopędne, dlatego też reguluje pracę przewodu pokarmowego oraz pomaga usunąć nadmiar toksyn z organizmu.

Zwiększa wydzielanie soków trawiennych, jak również pomaga przy wzdęciach i zaparciach. Często spożywana - zmniejsza ciśnienie krwi. Dzięki zawartości beta-karotenu oraz luteiny, pozytywnie wpływa na kondycję skóry oraz wzroku.  

- Warto wprowadzać świeże warzywa do swojej codziennej diety, szczególnie teraz, gdy trwa na nie sezon i jest ich w Polsce pod dostatkiem. Papryka, kapusta i kalafior to wyjątkowe warzywa, które nie dość, że są cennym źródłem witamin i składników odżywczych, to stwarzają też niezliczone możliwości kulinarne - a podstawą zdrowego żywienia jest urozmaicona i zbilansowana dieta - przekonuje Agnieszka Falba-Gałkowska, Dyrektor Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, organizatora kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców".  

O kampanii

W ramach IV edycji kampanii społeczno-edukacyjnej "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" zaplanowano działania skierowane zarówno do dzieci, jak i ich opiekunów: warsztaty warzywno-owocowe we współpracy z wybranymi przedszkolami oraz szkolenia dla kadry szkolnej w kilku miastach Polski, które poprowadzi specjalista ds. żywienia.

Na stronie internetowej www.poranapomidora.com można znaleźć informacje na temat walorów zdrowotnych warzyw i owoców oraz zasad zdrowego żywienia dzieci i młodzieży, m.in.: jak rozpoznać niepokojące sygnały wzrostu masy ciała, jak wpływać na zmianę nawyków żywieniowych, a także porady eksperta dietetyka i przepisy na dania z warzywami i owocami dla najmłodszych.  

Organizatorem działań, sfinansowanych ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas