Sięgnij po nią w sierpniu. Wtedy smakuje najlepiej

Łukasz Piątek

Opracowanie Łukasz Piątek

Sierpień to miesiąc, w którym warto sięgać po paprykę i przygotowywać z niej najróżniejsze dania, gdyż właśnie wtedy warzywo jest idealnie dojrzałe i pełne wyrazistego smaku. Jednym z pomysłów na pyszny obiad może być papryka faszerowana mięsem mielonym, a przygotowanie takiego posiłku będzie proste, gdy skorzystamy ze sprawdzonego przepisu. Oto on.

Papryka faszerowana mięsem mielonym to doskonały pomysł na pyszny obiad
Papryka faszerowana mięsem mielonym to doskonały pomysł na pyszny obiad123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść paprykę?

Papryka to warzywo, które na tle innych wyróżnia się bardzo dużą zawartością witaminy C i karotenoidów. Jest również doskonałym źródłem kwasu foliowego, witamin A, E i K, potasu, manganu, żelaza, magnezu, błonnika pokarmowego, flawonoidów i kwasów fenolowych. Ponadto papryka wykazuje właściwości tonizujące, przeciwzapalne i antyseptyczne.

Regularne spożywanie papryki pozytywnie wpływa na kondycję układu nerwowego, mięśni, kości, a dzięki znajdującej się w papryce kapsaicynie i związkom pokrewnym posiada ona właściwości bakteriobójcze.

Podstawowym źródłem karotenoidów w diecie są żółto oraz czerwono zabarwione warzywa i owoce
Podstawowym źródłem karotenoidów w diecie są żółto oraz czerwono zabarwione warzywa i owoce123RF/PICSEL

Papryka faszerowana mięsem mielonym - przepis

Składniki:

  • cztery duże papryki
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • jedna duża cebula
  • 100 g białego ryżu
  • cztery ząbki czosnku
  • dwa pomidory
  • natka pietruszki
  • ser feta
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i po ugotowaniu odkładamy go na bok. Z papryki należy odkroić część z szypułką, a ze środka usuwamy nasiona i białe błonki.

Rozgrzewamy olej na patelni i kiedy nabierze odpowiedniej temperatury, smażymy mięso mielone, rwąc je na małe kawałki przed dodaniem na patelnię. Gdy mięso się podsmaży, dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na bok.

Do naczynia z mięsem dodajemy ugotowany ryż, pokrojone w kostkę pomidory, posiekany pęczek natki pietruszki i opcjonalnie szczyptę soli i pieprzu. Całość należy dokładnie wymieszać, by farsz miał jednolitą konsystencję.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza, a papryki układamy w naczyniu przeznaczonym do pieczenia. Środek papryki wypełniamy przygotowanym farszem, a całość okraszamy pokrojonym w kostkę serem feta.

Papryka faszerowana mięsem mielonym jest prostym i szybkim daniem
Papryka faszerowana mięsem mielonym jest prostym i szybkim daniem 123RF/PICSEL

Paprykę z farszem mięsnym wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około pół godzinny aż warzywo zrobi się miękkie. Gotowe!

Naukowcy są pewni. Żyjesz w "błękitnej strefie"? Będziesz cieszyć się lepszym zdrowiemNewseria Lifestyle
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas