Siedzuń sosnowy: Przepisy

Siedzuń sosnowy to grzyb jadalny, który do 2014 r. był na liście roślin chronionych. Dziś można i warto go zbierać. Zawarte w nim substancje obniżają ciśnienie tętnicze krwi, zły cholesterol, cukier i produkcję insuliny. Częste spożywanie grzyba kozia broda może chronić przed zawałem serca, udarem, miażdżycą, chorobą Parkinsona i Alzheimera. Badania wykazują, że może stać się pomocny w kuracjach przeciwnowotworowych. To tylko niektóre prozdrowotne właściwości, jakimi cechuje się siedzuń sosnowy. Przepisy zawierające ten grzyb zachwycają koneserów na całym świecie.

Siedzuń sosnowy: Przepisy
Siedzuń sosnowy: Przepisy123RF/PICSEL

Siedzuń sosnowy: Przepisy

Ze strzępiaka kędzierzawego można przyrządzić wiele wspaniałych potraw. Świetnie nadaje się na zupę, jako dodatek do bigosu, na sos. Wybornie smakuje panierowany siedzuń sosnowy. Jajecznica z jego dodatkiem jest zachwalana przez koneserów.  Warto spróbować także flaczków.

Siedzuń sosnowy: Jajecznica

Do przygotowania tej potrawy wystarczy jeden grzyb, cebula i jajka (w zależności od wielkości grzyba oraz ilości konsumentów od 2 do 8 sztuk). Szmaciaka gałęzistego należy dokładnie umyć i zblanszować. Cebulę lekko podsmażyć na maśle i dodać grzyby — poddusić. Wbić jajka i posolić do smaku. Smażyć do uzyskania ulubionej konsystencji.

Siedzuń sosnowy: Flaczki

Do przygotowania potrawy potrzebne będą: dwie marchewki, korzeń pietruszki, cztery łyżki koncentratu pomidorowego, jedna cebula, dwa ząbki czosnku, dwa litry wody i jeden duży siedzuń sosnowy. Flaczki nie mogą obejść się bez ziela angielskiego — sześciu ziaren, dwóch łyżek majeranku, łyżki słodkiej papryki, łyżeczki papryki wędzonej, połowy łyżki pieprzu, czterech liści laurowych oraz soli do smaku.

  1. Przygotowanie flaczków należy rozpocząć od umycia, obrania i starcia na tarce o dużych oczkach korzenia pietruszki i dwóch marchwi.

  • Następnie cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle na złoty kolor.

  • Wszystkie składniki trzeba wrzucić do garnka, zalać wody, dodać liście bobkowe, ziele angielskie i pieprz. Gotować około 20 minut, aż warzywa zmiękną.

  • Grzyba dokładnie umyć i oczyścić, podzielić na mniejsze kawałki, wrzucić do wywaru i gotować przez 10 minut.

  • Dodać słodką i wędzoną paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, cztery łyżki koncentratu pomidorowego i sól do smaku.

  • Gotować jeszcze przez pięć minut.

  • Smacznego!

    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
    Dołącz do nas