Serowa zupa krem

Niezwykle kremowa i sycąca zupa.

Zupa serowa jest niezwykła
Zupa serowa jest niezwykła123RF/PICSEL

Bułkę paryską (może być lekko czerstwa) pokroić w większe kostki. Blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na blasze poukładać kostki bułki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C. Ser pleśniowy zetrzeć na tarce albo pokruszyć w rękach. Po 5 minutach opiekania posypać grzanki startym serem pleśniowym. Piec do zrumienienia.

Do rondelka wlać wywar warzywny. Dodać kostki sera topionego i, stale mieszając, rozpuścić na gładki krem. W mniejszym naczyniu rozgrzać olej. Podsmażyć na nim mieloną paprykę (uwaga! nie za długo, żeby papryka nie zgorzkniała). Odstawić z ognia i wlać do zupy. Dymki i pora oczyścić, pokroić w talarki i dołożyć do zupy. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym białym pieprzem. Krótko pogotować. Zupę od razu serwować - z grzaneczkami i udekorowaną tymiankiem.

Najlepszy przepis na zupę krem z dyniInteria Kulinaria
Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas