Seler w codziennej diecie

Może nie wygląda najlepiej, za to jego właściwości są wyjątkowe! Korzeń selera jest skarbnicą zdrowia i minerałów.

Taka surówka jest idelanym dodatkiem do codziennych obiadów
Taka surówka jest idelanym dodatkiem do codziennych obiadów 123RF/PICSEL

Znajdziemy w nim nie tylko witaminę B, która wpływa na metabolizm węglowodanów, ale także B2. Korzeń selera zawiera też silny przeciwutleniacz, jakim jest witamina C, konieczna w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych. Jego obecność w ludzkim organizmie warunkuje syntezę kolagenu, sprzyja gojeniu ran i wspiera system immunologiczny.

W niepozornym korzeniu znajdziemy także witaminę młodości, czyli E, która nie tylko stabilizuje błony naszych komórek, ale równocześnie neutralizuje wolne rodniki, związki, które wbrew nazwie wcale nie chcą być wolne. Nachalnie szukają w naszym organizmie symbiozy, przyczepiają się do naczyń krwionośnych, skóry, komórek nerwowych i wywołują stany zapalne stając się tym samym przyczyną rozwoju różnych chorób cywilizacyjnych.

Warzywo ze względu na swoje właściwości często wykorzystywane jest w dietach odchudzających.

Nie zapominajmy o dodawaniu selera do dziecięcej warzywnej zupki. Nie tylko wzbogaci jej smak, ale też posiłek będzie bardziej wartościowy. 

O tych warzywach w zimie lepiej zapomniećInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas