Schab ze śliwką

Schab ze śliwką to idealne danie na uroczystą okazję. Pyszny i miękki schab nadziewany suszoną śliwką może być naszym kulinarnym znakiem rozpoznawczym. Schab ze śliwką jest bardzo smaczny i niesamowicie aromatyczny.

Schab ze śliwką to soczyste i dobrze doprawione mięso
Schab ze śliwką to soczyste i dobrze doprawione mięsoINTERIA.PL

Schab ze śliwką - przygotowanie

1. Schab naciąć ostrym nożem, tworząc niewielki otwór. Wysmarować kieszonkę musztardą i za pomocą trzonka drewnianej łyżki lub noża faszerować schab śliwkami.

2. W miseczce wymieszać przyprawy: czosnek w proszku, tymianek, majeranek, pieprz, sól oraz olej, powstałą marynatą natrzeć schab i odstawić do lodówki na 12 godzin.

3. Piekarnik rozgrzać do 230 stopni i piec mięso przez 10 minut, następnie zmniejszyć  temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 50 minut.

4. Mięso wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na około 10-15 minut przed krojeniem, aby soki się rozeszły. Podawać na ciepło lub na zimno.

Sprawdź też inne nasze przepisy:

Zobacz również:

Schab ze śliwką – jak zrobić?Interia Kulinaria
INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas