Schab w miodowej glazurze

Dzięki temu przepisowi będziecie mieć obiad na kilka dni. Upieczcie schab i delektujecie się jego kruchością.

Składniki

  • 1 kg schabu wieprzowego z kością,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 gałązki świeżego tymianku,
  • 4 pomarańcze,
  • 40 g miodu,
  • 70 g masła,
  • liście sałaty oraz pomidorki koktajlowe do dekoracji,
  • Kuskus: 6 łyżek oliwy z oliwek, 300 g kuskusu, 80 g brokuła, 80 g marchwi, 80 g cukinii, 80 g bakłażana.

Mięso opłukać, osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem ze wszystkich stron. Na wierzchu położyć gałązkę tymianku. Mięso przewiązać sznurkiem i ułożyć w brytfannie. Pomarańcze rozkroić, wycisnąć z nich sok. Sok pomarańczowy wymieszać z miodem i polać nim mięso. Brytfannę z mięsem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piec około 90 minut.

Reklama

Podczas pieczenia podlewać wypieczonym sosem i, w razie potrzeby, ciepłą wodą. Rozgrzać w rondelku 2 łyżki oliwy i podsmażyć na niej kuskus. Po minucie zalać go 400 ml wody, lekko posolić, zagotować. Zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i odstawić na chwilę. Spulchnić, czyli przemieszać widelcem.

Brokuły podzielić na różyczki lub drobniej. Marchew obrać, pokroić w kostkę. Cukinię i bakłażana pokroić w kostkę. Marchew z brokułami gotować 2 -3 minuty w posolonym wrzątku. Odcedzić. Na dużej patelni rozgrzać resztę oliwy. Wrzucić cukinię, bakłażana i marchew z brokułami. Smażyć ok. 5 minut, potem dodać kuskus i wymieszać. Upieczone mięso wyjąć z brytfanny.

Do wypieczonego sosu dodać masło, aby złagodzić smak. Pieczeń pokroić w plastry. Rozłożyć na talerze, polać sosem. Podawać z kuskusem. Udekorować liśćmi sałaty, tymiankiem i pomidorkami. 

Życie na Gorąco
Dowiedz się więcej na temat: schab

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje