Sałatka z awokado

Dodatek awokado sprawi, że danie będzie efektowne i bardzo odżywcze.

Składniki

  • 60 dag piersi z indyka
  • łyżka czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 limonki
  • łyżka ciemnego cukru
  • sól
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 wiązki szczypiorku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 dojrzałe awokado
  • szczypta tłuczonego czerwonego pieprzu

Pierś indyka oczyść i pokrój w kostkę. W misce wymieszaj pastę curry oraz sos rybny i ostrygowy. Do pikantnej mieszanki dołóż mięso i dokładnie wymieszaj. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy i obsmaż na nim kawałki indyka.

Reklama

Przygotuj sos do awokado. Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj. Do miseczki wyciśnij sok z dwóch limonek. Wsyp cukier i dokładnie wymieszaj, aby kryształki cukru zupełnie się rozpuściły. Następnie dodaj sól, oliwę, a na koniec drobno posiekany szczypiorek.

Awokado przekrój na pół i wyjmij pestkę (najlepiej wbij w nią nóż i delikatnie przekręć). Miąższ możesz naciąć jeszcze w owocu i wyjąć go łyżką stołową. Inny sposób, to wyjąć miąższ ze skórki i dopiero wtedy pokroić w cienkie plastry. Ułóż je następnie na talerzu obok mięsa w wachlarz, zalej sosem limonkowym i posyp pieprzem.

Na Żywo
Dowiedz się więcej na temat: awokado

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje