Ryby - bezcenny skarb z morskiej głębiny

Dzieci od drugiego roku życia pochłonięte są nauką chodzenia, biegania i poznawaniem otaczającego je świata.

Dlatego tak ważnym jest aby zapewnić im jak najlepsze warunki rozwoju a co za tym idzie należy starannie troszczyć się o ich właściwe odżywianie. Okres poniemowlęcy, zwany również wiekiem wczesnego dzieciństwa, który przypada na 2 - 3 rok życia, to okres kiedy dziecko rozwija się już mniej intensywnie.

Reklama

Podstawa to zdrowe odżywianie

Zmniejszone nieco tempo rozwoju malucha sprawia, że dzienne zapotrzebowanie na energię i składniki pokarmowe jest już o wiele niższe niż u niemowląt. Wzrost i waga dziecka przebiega również w wolniejszym tempie, ulega zmianie jego sylwetka, nogi stają się dłuższe w stosunku do całego ciała. To właśnie w tym czasie pojawiają się znaczne wahania apetytu. Dlatego też, jest to najlepszy okres aby ustalić prawidłową ilość posiłków w ciągu dnia i zadbać o to, aby nasza pociecha nabrała już zdrowych nawyków żywieniowych.

Rodzice powinni uważać aby dziecko nie przyjmowało zbyt dużej ilości pokarmów, ponad potrzeby jego organizmu. Zbyt częste i duże posiłki mogą spowodować odmowę jedzenia, co z kolei doprowadzić może do powstania bardzo ważnych problemów żywieniowych dziecka. Według zaleceń lekarzy w okresie poniemowlęcym można wprowadzić do diety dziecka ryby, które są doskonałym źródłem wysokowartościowego białka, a także kwasów tłuszczowych, jodu, cynku, selenu oraz żelaza.

Woda morska niczym antybiotyk

Woda morska pełna jest substancji odżywczych, które w naturalny sposób przenikają do żyjących w niej organizmów, w tym oczywiście ryb. Bezcenne makro i mikroelementy zwane biogenami, to niezbędny warunek "żyzności" wody morskiej, dzięki któremu w oceanach może kwitnąć życie. Biogeny zużywane są przez rośliny i zwierzęta żyjące w górnej warstwie oceanu, ponieważ tu przenika światło słoneczne i zachodzi proces fotosyntezy.

Z kolei bakterie zamieszkujące morskie głębiny rozkładają martwe szczątki organiczne uwalniając biogeny, które dzięki krążeniu powracają ponownie do górnej części oceanu stając się pokarmem dla zamieszkałej tu fauny i flory. W ten sposób w morskich głębinach toczy się koło życia.

Biogeny to pierwiastki chemiczne budujące organizmy i pozwalające na ich prawidłowe funkcjonowanie. Wyróżniamy: makroelementy (węgiel, wodór, tlen, azot, fosfor, siarka, wapń, potas, sód, magnez, chlor) i mikroelementy, czyli pierwiastki występujące w bardzo małych (śladowych) ilościach (żelazo, mangan, miedź, cynk, bor, krzem, lit, jod, fluor, molibden, kobalt). Dodatkowo woda oceanu ma bardzo ważną cechę jest ona bowiem środowiskiem aktywnym biochemicznie, broniąc się przed napływającymi z zewnątrz mikroorganizmami.

Badania udowodniły, że woda morska posiada właściwości bakteriobójcze a nawet antybiotyczne. Dlatego też doceńmy skarby jakie daje nam morze, szczególnie w postaci ryb.

Rybne przysmaki na różne sposoby

Ryby powinny na stałe zagościć w diecie naszej rodziny. Podawajmy je szczególnie dzieciom, pamiętając, że dostarczają one zdrową porcję białka, które jest składnikiem budulca tkanek, głównie mięśni.

Ryby zawierają cenne witaminy i minerały tak potrzebne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układów: nerwowego, krwionośnego, hormonalnego i wreszcie immunologicznego. Szczególnie zdrowe są te tłuste, morskie, które są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3, potrzebnych do rozwoju mózgu, wzmacniania odporności oraz łagodzenia stanów zapalnych. Jedzenie ryb kryje w sobie wiele zalet a my będziemy mieć pewność, że nasza pociecha rozwija się zdrowo i prawidłowo.

Dowiedz się więcej na temat: dziecko | ryba | smak | diety | woda | skarb

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje