Ryba z kaszą (po 9. miesiącu)

Tak przyrządzona ryba jest wyśmienita i aromatyczna. Przekonajcie się sami!


Reklama

Rybie mięso zawiera sporo kwasów tłuszczowych omega-3, które wspomagają m.in. pamięć wzrok i zdolności umysłowe dziecka. Twój maluszek dzięki rybom może stać się geniuszem. ;-) Łosoś, śledź, makrela, węgorz i sardynka bogate są w witaminę A i D. Ja zrobiłam ten obiad z fileta z łososia, ale można użyć też innej ryby.  


Składniki:

  • 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 1 pomidor
  • 200 g fileta z łososia lub innej ryby
  • 1/3 niedużej cebuli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 cytryna (po 12. miesiącu)
  • odrobina czosnku granulowanego ( po 11. miesiącu)
  • majeranek, pieprz, sól (po 12. miesiącu)


Sposób przygotowania:

  1. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu w szklance wody.
  2. Piekarnik nagrzej do 190 stopni C.
  3. Fileta skrop sokiem z cytryny, przypraw czosnkiem i majerankiem, ułóż na folii aluminiowej, delikatnie podlej oliwą i szczelnie zawiń.
  4. Piecz w piekarniku 20 minut.
  5. Cebulę obierz, drobno pokrój i zeszklij na oleju.
  6. Pomidora sparz, obierz ze skóry, pokrój w kostkę i dodaj do cebuli, a następnie podlej odrobiną wody, posyp pieprzem i ewentualnie solą.
  7. Upieczoną rybę rozdrobnij widelcem, dokładnie przejrzyj czy nie ma ości i dodaj do pomidorów.
  8. Całość raz jeszcze rozgnieć widelcem i wymieszaj z ugotowaną kaszą. 


Podawać dziecku po 9. miesiącu życia. Starszemu dziecku podaj fileta w całości.


Smacznego!

Dowiedz się więcej na temat: ryba | łosoś | przepis | ryba z kaszą | kuchnia dla malucha | kasza

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje