Rosyjska solanka

Od lat zajadają się nią nasi sąsiedzi zza wschodniej granicy - choć uchodzi za tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, jest też obecna na ukraińskich i białoruskich stołach. Warto spróbować jej wyrazistego, słono-kwaśnego smaku w wersji nieco unowocześnionej.

Wspaniale się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje
Wspaniale się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje123RF/PICSEL

1. Kiełbasę kroimy w plasterki, boczek w kostkę, a kabanoski w cienkie paseczki. Podsmażamy krótko na suchej patelni.

2. Dodajemy masło, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, smażymy wszystko razem kilka minut, aż cebula się zeszkli.

3. Obieramy, myjemy i rozdrabniany warzywa (marchewki, pietruszka, por, seler i kroimy drobno), dodajemy do garnka z pozostałymi składnikami, smażymy kolejne kilka minut.

4. Do zawartości garnka dodajemy pokrojone drobno kiszone ogórki, rozdrobnione ząbki czosnku, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Zalewamy całość dwoma litrami wody, dodajemy koncentrat, mieszamy, gotujemy aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy sól i pieprz, ewentualnie odrobinę soku z cytryny.

5. Na talerzu dodajemy oliwki, plasterki cytryny, dekorujemy zupę kleksami śmietany i ulubioną zieleniną.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas