Rolowana pieczeń rzymska

Mięso można przyrządzić na różne sposoby. W dzisiejszym przepisie proponujemy pieczeń rzymską.

Składniki

  • 800 g mięsa mielonego,
  • 1 łyżeczka mielonej papryki,
  • 2 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • 200 g natki pietruszki,
  • 150 g wędzonej karkówki,
  • 200 g żółtego sera.

Mielone mięso włożyć do miski. Dodać jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić mieloną papryką, solą i pieprzem. Wyrobić masę. Natkę pietruszki drobno posiekać. Na blacie kuchennym położyć arkusz folii aluminiowej. Rozsmarować na nim masę mięsną, formując prostokąt o wymiarach 25x30 cm.

Reklama

Całą powierzchnię pokryć plastrami wędzonej karkówki. Posypać natką pietruszki. Porozkładać plasterki sera. Za pomocą folii zwinąć mięso w roladę. Jeszcze raz owinąć roladę folią. Ułożyć w brytfannie.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Po ok. 45 minutach pieczenia zdjąć folię i przyrumienić mięso. W razie potrzeby podlewać wodą. 

Życie na Gorąco
Dowiedz się więcej na temat: pieczeń rzymska

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje