Rolada z morelami

Nie masz pomysłu na deser? Zrób roladę z morelami. Smakuje doskonale. Gdy chcesz podać ją dzieciom, odradzamy nasączanie ciasta kawą.

Taka rolada smakuje doskonale
Taka rolada smakuje doskonale 123RF/PICSEL

Składniki:

Na spód:

  • 5 dag herbatników migdałowych (Amaretti)
  • 8 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 dag mąki kukurydzianej
  • 3 jajka
  • 8 dag drobnego cukru

Na krem:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka żelatyny
  • 25 dag serka mascarpone
  • 4 dag cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 20 ml likieru migdałowego
  • 10 dag moreli

Na wykończenie:

  • 40 ml mocnej kawy
  • 2 dag kakao do posypania rolady
  • herbatniki migdałowe do udekorowania

Przygotowanie:

1. Herbatniki rozkruszyć i wymieszać z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i mąką kukurydzianą. Jajka ubić z cukrem na sztywną, gęstą pianę. Delikatnie wmieszać mąki i proszek. Gotowe ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 8 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C. Upieczony placek wyjąć z blachy i przestudzić. Przełożyć na czystą ściereczkę, spodem z papierem do góry. Ostrożnie oderwać papier od ciasta.

2. Połowę śmietany zagotować, zdjąć z ognia. Dodać żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Resztę śmietany ubić na sztywno. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym oraz likierem migdałowym. Dodać ubitą śmietanę i rozpuszczoną żelatynę. Spód skropić kawą. Rozsmarować krem i poukładać na nim kawałki moreli. Zwinąć, pomagając sobie ściereczką. Włożyć do lodówki, aż stężeje. Posypać roladę kakao, poporcjować i udekorować herbatnikami.

Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas