Pyszny miodownik

Słodki miodownik jest jednym z najlepszych ciast. Wypróbuj koniecznie nasz przepis!

Składniki

  • 3 szklanki mąki,
  • 3 żółtka,
  • 4 łyżki płynnego miodu,
  • kostka masła,
  • 4 łyżki mleka,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/2 szklanki cukru.

Składniki

  • 1. szklanka mleka,
  • 3 łyżki kaszy manny,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1/2 kostki margaryny.
  • Masa 2. 2 szklanki mleka, 2 łyżki cukru, 1 budyń waniliowy.
  • Do dekoracji: 1 polewa czekoladowa i dowolna galanteria cukiernicza do dekoracji

Przygotowanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę z sodą. W misce ucieramy masło z żółtkami, miodem, cukrem i mlekiem. Przekładamy do mąki i zagniatamy ciasto. Na całą dobę wkładamy do lodówki. Po wyjęciu dzielimy ciasto na trzy części. Każdą część wałkujemy na placek o bokach 35 x 40 cm i pieczemy trzy placki po 20 minut w temperaturze 180ºC. Masa z kaszy manny: mleko doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy kaszę, gotujemy, ciągle mieszając, do zgęstnienia. Studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania, dodajemy po łyżce zimnej kaszy manny. Masa budyniowa: z podanych składników gotujemy budyń. Odstawiamy do wystygnięcia.  Placki przekładamy masami, wierzch smarujemy roztopioną czekoladą. Odstawiamy na kilka godzin do zastygnięcia. Dekorujemy według uznania. Czytaj więcej na http://www.styl.pl/kuchnia/news-tradycyjne-miodowniki,nId,1061292#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

Dowiedz się więcej na temat: miodownik

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje