Pyszne potrawy ze śledziem

Zachwycą najbliższych na świątecznym stole.

Pierogi ze szpinakiem
Pierogi ze szpinakiemmateriały prasowe

Pierogi ze szpinakiem i filetem śledziowym w suszonych pomidorach

Sposób przygotowania

Ciasto: Mąkę przesiać do miski i dodać szczyptę soli. Do bardzo ciepłej wody włożyć masło i roztopić. Dodać wszystko do mąki mieszając łyżką. Na koniec wrzucić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Wygniatać około 6 minut (w razie potrzeby podsypać mąką) i zawinąć w folię. Zostawić na pół godziny. W tym czasie przygotować nadzienie.

Farsz: Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć na nim krótką chwilę czosnek. Dodać szpinak i mieszać, aż zwiędnie. Przestudzony szpinak posiekać. Filety śledziowe SEKO, cebulę z zalewy i suszone pomidory pokroić w drobną kostkę i wymieszać w misce. Dodać łyżkę marynaty z beczki śledzi SEKO, sery, szpinak z czosnkiem oraz ugotowaną kaszę i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Lepienie pierogów: Ciasto podzielić na dwie części i kolejno rozwałkowywać na cienki, 3 mm placek. Następnie wycinać kółka szklanką i w każde z nich nakładać po jednej łyżce farszu. Składać na pół i zlepiać dokładnie brzegi. W dużym garnku zagotować wodę i posolić. Do gotującej się wody wrzucać po kilka sztuk pierogów i gotować około 3 min od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.

Podawać z posiekaną natką pietruszki lub rukolą.

Śledzik pod pierzynką
Śledzik pod pierzynkąmateriały prasowe

Śledzik pod pierzynką

Sposób przygotowania

Filety płuczemy w zimnej wodzie, odsączamy i kroimy w kostkę. Cebulę, ogórki i ziemniaki kroimy w drobną kostkę, łączymy. Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na dnie słoika układamy: warstwę śledzi, warstwę majonezu,  posypujemy szczyptą pieprzu, warstwę mieszanki warzyw, warstwę majonezu, pieprz, warstwę buraków, majonez, szczyptę pieprzu i jajka. Opcjonalnie sałatkę można posypać startym na dużych oczkach serem żółtym. Słoiki z gotową sałatką zamykamy i chowamy do lodówki. Najlepiej danie przygotować dzień wcześniej, aby składniki się "przegryzły".

Smacznego!

Zmysłowe smaki: Śledzie zielone w zalewieInteria.tv
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas