Pyszne kruche

Czy jest coś lepszego na deser? Naszym zdaniem - nie!

Śliwki mają cudowny aromat
Śliwki mają cudowny aromat 123RF/PICSEL

1. Do przesianej mąki dodajemy masło w kawałkach, pół szklanki cukru, jajo, cukier waniliowy i siekamy nożem. Krótko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 40 minut.

2. Umyte i osuszone śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki i przekładamy do rondla, zagotowujemy. Dodajemy pół szklanki cukru i 1/2 mielonych migdałów. Dusimy na małym ogniu 10 minut. Pod koniec dodajemy rozpuszczony w wodzie budyń, mieszamy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty.

3. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim tortownicę o średnicy 26 centymetrów. Przekładamy owoce i posypujemy pozostałymi migdałami. 1/3 ciasta rozwałkowujemy i kroimy w prostokąty, z których na wierzchu układamy kratkę. Pieczemy 40-45 minut w 180ºC. 

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas