Pyszne czekoladowe ciasto. Sekretem przepisu jest jeden składnik

Łukasz Piątek

Opracowanie Łukasz Piątek

Sierpień to najlepszy czas na jedzenie cukinii, ponieważ właśnie w tym miesiącu warzywo jest najbardziej dojrzałe, a zatem najsmaczniejsze. I choć cukinia zazwyczaj dodawana jest do dań wytrawnych, to jednak można spożywać ją w formie deseru. Przedstawiamy świetny przepis na ciasto czekoladowe z cukinią.

Ciasto czekoladowe z cukinią
Ciasto czekoladowe z cukinią 123RF/PICSEL

Połączenie cukinii z czekoladą na pierwszy rzut oka może wydawać się kontrowersyjnym pomysłem, ale okazuje się, że korzystając ze sprawdzonego przepisu, możemy upiec niesamowicie smaczne ciasto.

Za sprawą dodatku w postaci cukinii ciasto nie jest suche i ma przyjemną strukturę.

Ciasto czekoladowe z cukinii - przepis

Składniki:

  • półtorej średniej wielkości cukinii,
  • 400 g mąki,
  • jedna szklanka cukru,
  • jedna płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • jedna łyżeczka proszku do pieczenia,
  • trzy łyżki kakao,
  • jedna łyżka kawy rozpuszczalnej,
  • jedna łyżeczka cynamonu,
  • trzy jajka.

Składniki na polewę: 

  • 170 g masła,
  • 100 g czekolady,
  • 60 ml śmietanki kremówki.

Czekoladowe ciasto z cukinii - wykonanie

Cukinię kroimy na pół i usuwamy z niej gniazda niesienne. Cukinię wraz ze skórką ścieramy na tarce o małych oczkach i następnie dokładnie odciskamy, aby pozbyć się z niej soku.

W naczyniu mieszamy ze sobą mąkę, kakao, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i kawę. Do drugiego naczynia wbijamy jajka i ucieramy je z cukrem, by powstała jednolita, puszysta masa. Dodajemy do niej wymieszane wcześniej suche składniki i masło, a następnie dokładnie ucieramy.

Ciasto czekoladowe z cukinii charakteryzuje się doskonałym smakiem
Ciasto czekoladowe z cukinii charakteryzuje się doskonałym smakiem123RF/PICSEL

Do naczynia z utartą masą aplikujemy startą i odsączoną cukinię i wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy do pieczenia, wcześniej wykładając ją papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza, do środka wkładamy formę z masą i pieczemy przez godzinę.

Aby przygotować polewę, czekoladę łamiemy na drobne kawałki, przekładamy do naczynia i zalewamy śmietanką. Na minimalnym ogniu całość podgrzewamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Polewę nanosimy na całkowicie wystudzone ciasto.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas