Pyszne ciasto czekoladowe

Prezentujemy szybki przepis na ciasto czekoladowe, którego smak twoje dzieci pokochają! Porcja na więcej niż cztery osoby.

Składniki:
100 g gorzkiej czekolady
100 g czekolady mlecznej
200 g masła
150 g cukru pudru
4 jajka 2 łyżki mąkiSposób przygotowania:

Reklama

Czekoladę z masłem roztopić w rondelku, zostawić aby ostygła.

Oddzielić żółtka od białek. Z żółtek i cukru zrobić kogel-mogel, a następnie

dosypać do niego mąkę. Z białek ubić sztywną pianę. Do żółtek z mąką dodać

czekoladę z masłem i ubitą pianę z białek.
Ciasto można już przelać do foremki.

Tylko uprzedzam, że potrzebna jest niezbyt duża foremka, gdyż nie jest go dużo.

Foremkę przed przelaniem ciasta trzeba wysmarować masłem i można oprószyć

zwykłym, białym cukrem. Ciasto będzie miało wtedy chrupiącą skórkę. Piekarnik

nastawiamy na 200 stopni i pieczemy ok 25 min.Smacznego!

Dowiedz się więcej na temat: ciasto czekoladowe | przepis | czekolada | jaja

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje